Mali: Predloženo povećanje plata medicinarima i celom javnom sektoru u 2021.

Ekonomija 09. dec 202011:27 > 12:30
Fonet

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se, izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, predlaže povećanje plata u javnom sektoru, tako da bi od 1. januara 2021. godine plate medicinskih radnika trebalo da budu povećane za pet odsto, a za sve ostale u javnom sektoru za tri i po odsto.

„Od 1. aprila i svi ostali imaće povećanje od pet odsto“, najavio je Mali u Skupštini Srbije, obrazlažući set finansijskih zakona.

On je ocenio i da se izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu „uvodi fleksibilniji sistem“ za zapošljavanje u javnom sektoru.

„Na korisnicima javnih sredstava, insitucijama, ustanovama, preduzećima je da zapošljavaju ukoliko smatraju da treba da zapošljavaju shodno njihovim potrebama i novcu koji imaju“, rekao je Mali.

On je naveo da postoji jedno ograničenje.

„Ukoliko je deset zaposlenih napustilo jednu ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj koji može da se zaposli, bez prethodne saglasnosti Vlade, je sedam“, objasnio je Mali.

On je rekao i da se usvajanjem Predloga odluke o davaju saglasnosti na Odluke o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2020. godinu stvaraju preduslovi da se 18. decembra svim penzionerima isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 5000 dinara.

Mali je, govoreći o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, naveo kako „žele da naprave zakon i proceduru malo fleksibilnijom kako bi mogli da smanje troškove zaduživanja, da bolje planiraju i upravljaju javnim dugom“.

„Projekcija centralnog nivoa javnog duga Republike Srbije za ovu godinu je 57,9 odsto. Daleko smo ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, uprkos pandemiji koronavirusa i programu koji je Vlada Srbije sprovela da pomogne našu privredu u iznosu više od 700 milijardi dinara“, rekao je Mali.

On je rekao da će Vlada Srbije do kraja godine završiti proces pronalaska strateškog partnera za Komercijalnu banku i da od toga očekuju priliv u budžet od oko 400 miliona evra.

Prema njegovim rečima, od tog novca će oko 170 miliona evra iskoristiti za vraćanje kredita uzetog od Azerbejdžana 2012. godine.

Mali je rekao i da je Predlogom zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist UniCredit banke Srbija, po zaduženju Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ Beograd, po osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu za izgradnju gondole Brzeće-Mali Karaman predviđena investicija od 3,2 milijarde dinara.

Mali je, obrazlažući Predlog zakona o završnom računu za budžeta Srbije za 2019. godinu, rekao da je ovo prva godina, nakon 18 godina, da se paralelno sa budžetom za narednu godinu razmatra i završni račun za prethodnu godinu.

On je rekao da je završni račun za 2019. godinu urađen u skladu sa zakonom.