NBS preporučila građanima zamenu švajcarskih franaka

Biznis 14. dec 202011:50 > 11:54
Izvor: N1

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je Nacionalna banka Švajcarske, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, koja je puštena u opticaj u periodu 1995. – 1998. godine, pri čemu će tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije.

U saopštenju se navodi da je Nacionalna banka Švajcarske tu promenu najavila u maju 2020. godine.

Narodna banka Srbije preporučuje građanima da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka, i to što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa otkupom, kao opticajnih novčanica, i pre nego što one zaista izađu iz opticaja.

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja, a na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili slanjem poštom toj banci.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja, piše u saopštenju.