Frilenseri planiraju da se uključe u izradu novog Zakona o radu

Ekonomija 15. dec 202014:46 > 15:12
Shutterstock

Obratićemo se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku kako bi i predstavnici frilensera ušli u Radnu grupu za izradu novog Zakona o radu i obezbedili da njihov položaj bude regulisan, izjavila je pravna savetnica Udruženja radnika na internetu Katarina Pavlović.

Ona je na konferenciji Rad i zaposlenost – šta nas čeka u 2021 reagovala tako na informaciju koju je na toj konferenciji iznela viša savetnica u resornom ministarstvu Dragana Savić, koja je potvrdila da će u narednih mesec dana biti formirana Radna grupa za izradu novog Zakona o radu.

„Obratićemo se ministarstvu kako bi nas uključili u rad Radne grupe, a možemo da razgovaramo i o posebnom propisu koji bi regulisao status frilensera, ukoliko se proceni da je tako nešto potrebno“, rekla je Pavlović i naglasila da je neregulisan pravni status ključni problem frilensera, čak i veći od pitanja oporezivanja njihovih prihoda.

Ona je na konferenciji u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju istakla da je cilj Udruženja radnika na internetu da zaustavi najavljeno naplatu poreza frilenserima za tekuću i prethodnih pet godina, kao i da se jasno definiše njihov status u domaćem zakonodavstvu.