Brnabić sa predstavnicima Rio Tinta o realizaciji projekta "Jadar"

Ekonomija 16. dec 202016:20 > 16:30
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa generalnom direktorkom Кompanije "Rio Tinto" za borate i litijum Marni Finlejson i direktorkom Кompanije "Rio Sava eksplorejšn" Vesnom Prodanović o nastavku realizacije projekta "Jadar" i napretku izrade studije opravdanosti, za koju je ta kompanija u 2020. godini odobrila dodatnih 200 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Time ukupna investicija „Rio Tinta“ u istraživanje i razvoj „Jadar“ projekta prevazilazi 450 miliona dolara, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka Brnabić je na sastanku naglasila da je razvoj projekta „Jadar“ od izuzetnog značaja za Srbiju i Loznicu i da će se samo u fazi izgradnje rudnika i postrojenja za preradu angažovati više od 2.100 radnika.

Кada bude završen, dodala je Brnabić, projekat „Jadar“ biće moderan podzemni rudnik sa efikasnim postrojenjem za preradu jadarita, kao i svim potrebnim postrojenjima za održivo upravljanje otpadom.

„Primenom najsavremenijih tehnologija, koje je „Rio Tinto“ razvio za preradu jadarita, posebno će se voditi računa o zaštiti životne sredine“, istakla je Brnabić i dodala da je zadovoljna napretkom studije opravdanosti u okviru koje je, u saradnji sa meštanima u Loznici, započeo i proces otkupa zemljišta, na kojem će biti izgrađen budući rudnik i fabrika za preradu jadarita.

Projekat „Jadar“, koji u Srbiji razvija međunarodna rudarsko-metalska grupacija „Rio Tinto“, od strateškog je značaja za Srbiju, kako zbog ekspolatacije litijuma i borata iz jadarita, tako i zbog ukupnog uticaja ovog projekta na razvoj zelene ekonomije u Srbiji, jer taj projekat podrazumeva razvoj savremenog, tehnološki naprednog i održivog rudnika i postrojenja za preradu jadarita u periodu od najmanje 50 godina, sa direktnim uticajem na BDP i razvoj održive ekonomije u Srbiji, konstatovano je na sastanku.

Sagovornici su se saglasili da su saradnja i partnerstvo kompanije „Rio Tinto“, Vlade Srbije i lokalnih zajednica od ključnog značaja za uspeh „Jadar“ projekta, dok je generalna direktorka kompanije „Rio Tinto“ za borate i litijum Marni Finlejson istakla da ta kompanija proizvodi metale i minerale, koji su od suštinskog značaja za ekonomiju.

Finlejson je kazala da proizvodi „Rio Tinta“ imaju značajnu ulogu u procesu tranzicije ka zelenoj ekonomiji, a kada bude razvijen, projekat „Jadar“ će proizvoditi litijum, materijal budućnosti i značajno će doprineti osnaživanju profila Srbije kao destinacije koja privlači investitore i stvara mogućnosti za razvoj zelene ekonomije.

Na sastanku u Vladi Srbije, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, rečeno je i da je projekat „Jadar“ od strateškog značaja za Srbiju i razvoj održivog rudarstva, a da nedavno formiranu Radnu grupu za implementaciju projekta „Jadar“ čine predstavnici kompanije „Rio Tinto” i svih resornih ministarstava, jer je to projekat cele Srbije.

Posebno je naglašeno da će naročita pažnja i značaj biti posvećeni zaštiti životne sredine, jer moderan rudnik i fabrika za preradu jadarita uključuju postrojenja za održivo upravljanje otpadom i najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, tako da neprečišćena voda neće biti ispuštena u reke.