Mihajlović: Srbija preuzela predsedavanje Energetskom zajednicom

Biznis 17. dec 202014:20 > 14:22
Izvor: N1

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, danas je, u ime Srbije, preuzela predsedavanje Energetskom zajednicom (EZ) u 2021. godini i poručila da će naredna godina biti u znaku traženja zajedničkih odgovora na energetske i ekološke izazove i boljem povezivanju u regionu.

„Svaka kriza je teška i donosi sa sobom izazove, takva je bila i 2020. u kojoj je Crna Gora predsedavala EZ. Ali, verujem da će 2021. biti godina oporavka. Očekuju nas velike promene u energetskom sektoru, na kojima ćemo raditi svi zajedno, od povećanja energetske efikasnost, zelene energije i dekarbornizacije kao možda najvećeg izazova u našem regionu“, rekla je Mihajlović posle sastanka Ministarskog saveta EZ, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je naglasila da je cilj da Srbija u 2021, kao predsedavajuća zemlja EZ, bude primer drugim članicama, kako u donošenju i primeni regulative u oblasti energetike i klimatskih promena, tako i u sprovodjenju reformi i stvaranju modernih i efikasnih energetskih kompanija.

„Radićemo i na bržem regionalnom povezivanju u oblasti energetike, a koje je važno i na našem putu kao regiona ka članstvu u EU. Samo zajedno možemo dati prave odgovore na energetske i ekološke izazove sa kojima se čitav svet susreće“, kazala je Mihajlović.