Ministarka najavila reformu EPS-a, opozicija tvrdi – uništavanje preduzeća

Biznis 20. dec 202017:57 > 19:31
N1

Od 1. maja naredne godine, struju više neće distribuirati EPS, već nezavisno preduzeće, odlučila je Vlada Srbije. Za ministarku energetike to je početak reforme EPS-a, dok opozicija tvrdi da je cilj smanjivanje vrednosti EPS-a, kako bi kasnije bio privatizovan.

Novi sjaj za staro srebro – tako ministraka energetike najavljuje reformu u Elektroprivredi Srbije i osnivanje potpuno novog preduzeća za distribuciju struje. Pretvaranje suvog zlata u staro gvožđe, odgovara opozicija.

„Trinaest i po hiljada radnika želite da iščupate iz EPS-a, da ga rasparčate, time za trećinu smanjite prihod EPS-a i prepolovite njegovu vrednost i kažete ovo je način da se smanje gubici EPS-a“, kaže potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Prema poslovnim izveštajima, EPS je prošle godine napravio gubitak od 33 miliona evra, a promene su jedini način da EPS počne da zarađuje, poručuju za N1 u Ministarstvu energetike.

POVEZANE VESTI:

„Cilj Ministarstva rudarstva i energetike je moćan, efikasan i profitabilan EPS, koji će biti jaka kompanija i u regionalnim okvirima. Kritike koje dolaze od pojedinih političkih stranaka opozicije, a kojima se poziva na zaustavljanje promena u EPS-u, zbog navodnog “rasparčavаnja” govore o neznanju i lošim namerama pojedinaca“, navodi se.

Iako je razdvajanje delatnosti snabdevanja i prozivodnje električne energije počelo još 2015. godine, proces do sada nije okončan, navode u Ministarstvu i dodaju da su gubici zbog toga u ovom trenutku oko 250 miliona evra. Plan ministarke Mihajlović podržava i sindikat zaposlenih u EPS-u.

„Nije u toku rasparčavanje EPS-a, već reforma radi efikasnijeg poslovanja. U pitanju je finalizacija odvajanja operatora distributivnog sistema (ODS) koje je započeto 2015. i 2016. godine“, navode u sindikatu.

Odvajanje delatnosti ekonomski je opravdano i ne mora nužno da znači uništavanje EPS-a, smatra ekonomski novinar Aleksandar Milošević.

„Samo je pitanje kako će to biti izvedeno i da li je zaista to njima cilj, a da im možda nije cilj, pošto mi uvek imamo negativna iskustva sa privatizacijom i upravljanjem javnim preduzećima, smanjenje vrednosti. Gledano teorijski odvajanje delatnosti nije nešto što nema smisla“, smatra Milošević.

A hoće li reforma imati smisla zavisi od političke podrške, smatra Milošević i dodaje da promene u sektoru enegretike od Srbije zahtevaju i međunarodne instiucije, MMF i Evropska unija.