Završena proizvodnja Fijata 500L u ovoj godini, radnici na odmoru do 12. januara

Biznis 21. dec 202011:19 > 11:25
N1

U fabrici "Fijat Krajsler automobili Srbija" u Kragujevcu završena je proizvodnja automobila "500L" u ovoj godini, a radnicu su otišli na odsustvo koje će trajati do 12. januara.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević je rekao agenciji Beta da je četvrtak bio poslednji dan proizvodnje u ovoj godini, a da je u petak samo manji broj radnika bio angažovan na poslovima tzv. dorade.

Radnici FCA u Kragujevcu biće na plaćenom odsustvu do 23. decembra, a od 24. decembra do 12. januara 2021. godine na kolektivnom zimskom godišnjem odmoru.

Đorđević je rekao da je to u skladu sa Fijatovim planom proizvodnje za ovu godinu, iako je u 2020. bilo više dana plaćenog odsustva nego radnih dana.

„U ovoj godini smo imali do sada najviše neradnih dana, budući da zbog epidemije koronavirusa nismo ušli u fabriku od 12. marta do jula“, rekao je Đorđević.

On je ukazao da je u ovoj godini u FCA u Kragujevcu bilo oko 80 radnih dana za zaposlene u proizvodnji.

Prema rečima Đorđevića, za sindikat je najvažnije da se u 2021. godini sačuvaju radna mesta.

„Gajimo nadu u boljitak, uprkos teškim okolnostima zbog epidemije. Početak proizvodnje novog modela u našoj fabrici značio bi veliki zamajac za grad, ali i Republiku Srbiju koja je manjinski vlasnik fabrike“, rekao je Đorđević.

On je podsetio da se već par godina iščekuje početak proizvodnje novog modela u kragujevačkoj fabrici i poručio da „samo novi model može da nas vrati u kolosek“.

Đorđević je rekao da sindikat planira da održi sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije na početku nove godine o perspektivi fabrike automobila u Kragujevcu.

Radnici FCA u Kragujevcu i ove godine primiće bonus uz platu 28. decembra, koji će biti isti kao prošle godine, odnosno 90 odsto od osnovice za obračun bruto zarade.