Održan prvi sastanak radne grupe za realizaciju izgradnje beogradskog metroa

Biznis 21. dec 202013:48 > 13:58
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ministar finansija Siniša Mali održao je prvi sastanak radne grupe za realizaciju projekta "Izgradnja beogradskog metroa", na kome su razmatrane neophodne zakonske i tehničke aktivnosti, kako bi sve bilo spremno da radovi na Makiškom polju počnu krajem 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva.

Mali je istakao da je sprovođenje projekta izgradnje metroa apsolutni prioritet i dodao da je neophodno da svi članovi radne grupe, kao i uključene institucije, budu u potpunosti posvećene tom poslu, o kome se „decenijama unazad pričalo, ali niko nikada ništa konkretno nije uradio“, pa je sada prilika da se sprovede istorijski važna stvar za Beograd.

On je obavestio članove radne grupe da će u drugoj polovini januara biti potpisan Sporazum o razumevanju između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske i francuske strane, kojim će se po prvi put ozvaničiti saradnja francuskih i kineskih kompanija na tom projektu.

Nakon potpisivanja Sporazuma, srpska delegacija posetiće francusku kompaniju Alstom, gde će članovima delegacije biti predstavljena rešenja za dizajn vagona.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elektromehaniku, a kineska će se baviti građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Sastanku je prisustvao i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović.