VOICE: Nakon neuspeha sa Tenisom, država daje njive propalim domaćim firmama

Biznis 23. dec 202013:53 > 14:02
Izvor: N1

Hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje je Srbija, prema dogovoru tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i Klemensa Tenisa, vlasnika nemačke kompanije Tenis, trebalo da dodeli u dugoročni zakup ovom investitoru, sada obrađuju domaće propale firme i lokalni moćnici, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

„Umesto Tenisa koji je, kako je 2016. godine najavio Vučić, planirao da u stočarsku proizvodnju u Srbiji investira 300 miliona evra, a da od Srbije naše države zakupi njive na 30 godina, danas nemamo nijedan uložen evro, ali imamo hajdučiju na oranicama“, navodi VOICE.

U tekstu se kao primer navodi područje Zrenjanina, gde je u nekoliko katastarskih opština za Tenis bilo predviđeno 2.420 hektara državnih njiva, a neke od tih parcela su izdate firmi u stečaju, Industriji mesa PKB Imes, na čijoj je farmi u Farkaždinu prošle godine došlo do pomora svinja zbog gladi.

Prema istraživanju VOICE, PKB Imes je u zrenjaninskim atarima, na osnovu prava prečeg zakupa koje imaju stočari, ukupno dobio na raspolaganje 2.256 hektara.

VOICE je uvidom u ugovore ustanovio da je, u okviru programa za izdavanje državnog zemljišta u zakup za 2019. godinu, ova firma, koju zastupa stečajni upravnik, u februaru 2020. godine potpisala 31 ugovor o zakupu na godinu dana.

Industrija mesa „PKB Imes doo, Padinska skela – u stečaju“ je firma koju je kompanija Al Dahra izbacila iz paketa kada je prošle godine kupila imovinu PKB.

VOICE navodi i primer sela Banatski Despotovac, nesuđenoj Tenisovoj polaznoj tački u srpskom agrobiznisu, gde je za izdavanje lokalnim ratarima ostalo 40 hektara, od toga obradivih tek osam, i to na 12 lokacija.

„Među stočarima, najveći zakupac na teritoriji Zrenjanina je firma Ćorić agrar iz Bašaida. Reč je o firmi čiji je gazda Krsta Ćorić, zemljoposednik u Srbiji koji ide uz rame Petru Matijeviću, Miodragu Kostiću, Miroslavu Aleksi – prema informacijama VOICE obrađuje oko 20.000 hektara oranica, a oko 15.000 ima u vlasništvu“, piše VOICE.

Kompaniji Tenis u više navrata VOICE se obraćao sa pitanjima u vezi sa planiranom investicijom u Srbiji, ali su odgovori izostali.

Na pitanje zbog čega je kompanija Tenis odustala od ulaganja u Srbiji, u Ministarstvu poljoprivrede za VOICE je rečeno da do ovog momenta, Komisija za ostvarivanje prava prvenstva nije dobila zvanično obaveštenje o odustajanju od realizacije projekta u Srbiji.