Svetska banka predviđa da će kineska ekonomija u 2021. porasti 7,9 odsto

Biznis 23. dec 202014:21 > 14:38
Pixabay

Svetska banka objavila je u sredu izveštaj prema kojem bi ekonomija Kine 2021. godine mogla porasti za 7,9 posto uprkos usporavanju tokom globalne pandemije kovid-19, prenosi Anadolija.

U izveštaju pod nazivom „Od oporavka do rebalansa“, Svetska banka je navela da bi Peking trebalo da izbegava „značajnije kontrakcije“ fiskalne politike sledeće godine kako bi održao postpandemijski ekonomski oporavak.

„Globalno okruženje i dalje je vrlo neizvesno i to zahteva prilagodljive politike. Prekomerno pooštravanje bi moglo ugroziti oporavak“, rekao je Martin Raizer, šef Svetske banke za Kinu, dodajući da je fiskalna politika od posebnog značaja za oporavak zemlje.

„Povlačenje fiskalne podrške trebalo bi postepeno nastaviti, ali fokus bi trebalo prebaciti s tradicionalne infrastrukture na veću socijalnu potrošnju i zelene investicije“, kazao je Raizer.

U izveštaju se procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) Kine usporiti na dva posto u tekućoj godini, ali će se povećati iduće fiskalne godine s obzirom na to da raste potrošnja i poverenje u ekonomska ulaganja, a zabeležena su i poboljšanja korporativne dobiti, uslova na tržištu rada i prihoda.

Kina je najavila brojne stimulativne mere, uključujući izdavanje posebnih trezorskih obveznica, kredita po nižim stopama i oslobađanje od poreza, kako bi pomogla oporavak druge najveću svetske ekonomije od pandemije kovid-19.

„Stanje u Kini se normalizovalo brže nego što se očekivalo, prvenstveno zbog efikasne strategije držanja pandemije pod kontrolom, snažnih političkih mera i dinamičnog izvoza“, navodi se u najnovijem ekonomskom izveštaju o Kini.

Najveći rizik za ekonomske izglede Kine predstavlja ponovno ubrzavanje pandemije koronavirusa.

Podaci kineske vlade pokazuju da se izvoz te zemlje povećava, dostigavši rekordan nivo prošlog meseca.

Svetska banka je takođe pozvala Kinu da ojača svoju, kako se navodi, „još uvek krhku privatnu potražnju“ i prihvati „tržišno orijentisane, strukturalne reforme“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.