Mihajlović: Nedopustivo spori radovi u TE Kostolac, ne može tako da se radi

Biznis 24. dec 202013:34 > 13:43
TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je, u obilasku gradilišta blok 3, u Termoelektrani "Кostolac B", rekla da je to najveće gradilište u oblasti energetike, da je nedopustiva sporost u realizaciji tog projekta i da neće dozvoliti da se tako radi.

„Ovo gradilište je veoma važno za naš energetski sistem. U ozbiljnom je kašnjenju i zajedno sa EPS i izvođačem radova, kineskom kompanijom CMEC, pokušaćemo da to promenimo. Za nas je neprihvatljiv predlog izvođača da se radovi završe na jesen 2022. godine, iz iskustva na projektu u prethodnom ministarstvu znam da je moguće stvari pokrenuti brže. I ovde sam danas da izvođaču pošaljem jasnu poruku da neke stvari nećemo tolerisati, kao što nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta. Znam koliko dobro rade druge kineske kompanije u Srbiji i CMEC će morati da im se priključi“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je CMEC prva kompanija koja je najavila usporenje radova zbog pandemije i da će Ministarstvo i EPS biti tu da pruže svaku pomoć.

„Imenovali smo mali tim koji će biti ovde sve vreme, učinićemo sve da pomognemo izvođaču, ali ćemo i obaviti razgovore da bi ovaj blok bio završen i ranije. Nijedno gradilište u saobraćaju i infrastrukturi nije stalo s radom tokom pandemije, ovde fale ljudi, inženjeri i efikasnija realizacija. Učinićemo sve da promenimo ovaj tok sporosti, jer EPS su potrebne nove investicije i projekti“, ocenila je ministarka, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić je rekao da je izgubiljeno pet godina od potpisivanja ugovora do početka radova u TE „Kostolac“ 2018. godine.

„Ovo je jedan od najvažnijih projekata za EPS, izgradnja 350 megavatnog bloka. Ovaj projekat doprinosi stabilnosti EPS i stabilnosti snabdevanja električnom energijom i siguran sam da ćemo, bez obzira na sve probleme, uspeti da ubrzamo radove i da ćemo već početkom 2021. videti značajne promene na gradilištu“, kazao je Grčić.