Rodić: Građevinske firme zbog korone ne isplaćuju nadoknadu od 100 odsto

Biznis 25. dec 202015:34 > 15:42
N1

Ni jedna građevinska firma u Srbiji nije za vreme bolovanja ili izolacije isplatila naknadu od 100 odsto radnicima, bolesnim zbog infekcije koronavirusom, kao što je isplatila država zaposlenima u javnom sektoru, rekao je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

On je rekao da je to razlog više zašto dobri majstori beže iz Srbije, a angažuju se iz Turske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Vlada Srbije je dva meseca po početku epidemije u Srbiji preporučila poslodavcima u privredi da bolesnim radnicima od korona virusa isplate punu naknadu za vreme bolovanja od 100 odsto, umesto 65 odsto od prosečne plate u poslednja tri meseca, ali preporuka nije obavezujuća, pa se i ne primenjuje sa obrazloženjem da „para nema“.

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru odmah po preporuci države pokrenuli su izmenu kolektivnih ugovora u koje su uneli odrednicu o naknadi od 100 odsto i država kao poslodavac je to prihvatila. U privredi je takva mogućnost isključena jer kolektivni ugovori nisu potpisani.

U Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama navodi se da zaposleni ima pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto naknade za mesec u kome je privremeno odsustvovao sa rada zbog potvrđene zarazne bolesti kovid-19 ili zbog mere izolacije ili samoizolacije.

Navodi se još da je uslov da je bolest nastupila kao posledica neposrednog izlaganja riziku po osnovu obavljanja poslova i radnih zadataka, odnosno službenih dužnosti.

„Država ni na koji način nije pomogla realni sektor od koga živi“

„Za prvih 30 dana odsustva sa rada, isplata naknade plate vrši iz sredstava poslodavca, odnosno budžeta Srbije, a od 31. dana odsustva naknada se isplaćuje izsredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja do zakonom propisane naknade plate od 65 odsto, a iz sredstava poslodavca, odnosno budžeta Srbije preostali iznos razlike do 100 odsto naknade“, navodi se u tom kolektivnom ugovoru.

Pravo na naknadu plate imaju i oni radnici kojima do dana stupanja na snagu tog kolektivnog ugovora nije izvršen konačni obračun i isplata naknade plate po osnovu privremene sprečenosti za rad.

Odsustvo sa posla se, kako se navodi, dokazuju rešenjem nadležnog organa sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova i drugim dokazima ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad, doznakama.

Rodić je rekao da država ni na koji način nije pomogla realni sektor „od koga živi“, pa sada nije prihvatila da nadoknadi ni razliku do pune naknade, a majstori za građevinske radove iz Srbije rade u Nemačkoj za 3.000 evra za osam sati rada, a sve preko tog vremena posebno je plaćeno, dok u Srbiji ne zarade ni trećinu tog iznosa.

Dodao je da država uz to putarima duguje oko 300 miliona evra.