I VIP se nada uvođenju 5G mreže, a ministarka izjavljuje da nema interesovanja

Biznis 25. dec 202016:56 > 19:28
Shutterstock

Mobilni operator "VIP mobajl" nada se uvođenju 5G mreže u Srbiji što pre. Ta kompanija u odgovoru na pitanja televizije N1 ne pominje da je tražila odlaganje aukcije za 5G spektar, što je sasvim različito od onoga što je prethodno izjavila ministarka telekomunikacija Tatjana Matić, koja je rekla da je država odložila aukciju za frekvencije jer nije bilo interesovanja svih mobilnih operatora.

Telekom i Telenor nisu odgovorili na pitanje N1 da li su oni bili za odlaganje i šta je razlog za to. Osim VIP-a, i kablovski operator SBB spreman je odmah da gradi 5G mrežu u Srbiji, kakva već postoji širom regiona i Evropske unije.

Ministarka zadužena za telekomunikacije rekla je ranije za N1 da je licitacija za 5G mrežu odložena jer nema dovoljnog interesovanja.

„Mi smo usled objektivnih posledica zbog kovida-19 na ekonomiju, posebno industriju, odlučili da sačekamo trenutak kada će to ekonomski biti isplativo, jer napominjem ako ne postoji ekonomski interes industrije, onda ne postoji ni interes mobilnih operatora“, kazala je nedavno Matić.

POVEZANE VESTI

Međutim, na pitanje N1 da li se saglasio sa odlaganjem i da li nema interesa za ulaganje u 5G u ovom trenutku, mobilni operator „VIP mobile“ odgovara da se nada uvođenju 5G mreže što pre i ne pominje da je tražio odlaganje aukcije.

„Sve odluke u vezi sa aukcijom odgovornost su nadležnih institucija, a VIP redovno prati i poštuje njihove odluke. Verujemo da će nadležne insitucije obezbediti najbolje moguće uslove za investicije u 5G u Srbiji i da će ta tehnologija što pre podržati digitalizaciju društva i ekonomije“, navodi se u saopštenju VIP.

N1 je ista pitanja postavio i ostalim mobilnim operatorima u Srbiji – Telekomu i Telenoru – međutim, odgovor nismo dobili. U međuvremenu se još jednom oglasio kablovski operator SBB koji potvrđuje da je, kao i VIP spreman da ulaže u razvoj mreže budućnosti.

„Informaciju da nema sredstava, da operatori nemaju novaca, ja bih razumeo da je Vlada raspisala aukciju i da se na aukciju niko nije prijavio. Ovako, neka Vlada javno kaže koji to operator nema novca i da se zbog tog operatora odlažu investicije. Ja mislim da Vlada treba da održi obećanje, raspiše tender i da vidimo ko će se sve prijaviti“, kaže izvršni direktor kompanije SBB u Srbiji i Telemach u Crnoj Gori Milija Zeković.

Baš kao i VIP koji u svom odgovoru na pitanja N1 kaže da je spreman da iskoristi iskustva iz drugih zemalja u kojima je prisutan i u kojima je super brza 5G mreža već uvedena, isto želi i SBB. Na konstataciju ministarke Tatjane Matić da SBB nije mobilni operator, u toj kompaniji kažu da u okviru United grupe, kojoj SBB pripada, posluje više kompanija koje već uvode 5G tehnologiju.

„SBB je deo United grupe, koja je vlasnik kompanije u Bugarskoj, gde već pružamo komercijalne 5G usluge. Planiramo ulaganje u Sloveniji, planiramo ulaganje u Hrvatskoj. Zašto to ne bismo uradili i u Srbiji“, upitao je Zeković.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Aleksandar Nešković kaže da 5G tehnologija otvara jedan novi svet servisa autonomnih vozila, dronova, kao i povezivanja svih kućnih uređaja na internet.

„Zgodno je da u taj voz uskočite ranije, jer stičete iskustva, osnovna znanja, pokrećete ranije servise, učite se kako to da implementirate“, navodi Nešković.

I ne samo da će nauka profitirati, već su do sada profitirale i države. Sve zemlje koje su raspisale aukciju za 5G mrežu dobro su to naplatile. Konkretno, Grčka je od naknadi za dodeljene licence prihodovala 370 miliona evra.