Sertić traži podršku sindikata i radnika za reforme

Biznis 07. jul 201514:19 > 14:23
Izvor: N1

Ministar privrede Željko Sertić zatražio je podršku radnika i sindikata za reforme koje sprovodi Vlada Srbije, ali i argumentovanu kritiku da bi se našla najbolja rešenja.

Sertić je, u razgovoru sa predstvnicima Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata o aktuelnoj situaciji u privredi, privatizaciji i stečaju, kao i problemima radnika preduzeća koja su u ovim procesima, rekao da su sindikati i radnici ključni vladini partneri.

Važno je, kazao je, da radnici imaju prave informacije o stanju u fabrikama u kojima su zaposleni, što često nije slučaj.

Kako se navodi, Sertić je pokazao razumevanje za zabrinutost radnika i podsetio da je Vlada Srbije u cilju zbrinjavanja onih koji će u procesu stečaja ostati bez posla, obezbedila 16 milijardi dinara za socijalne programe.

Vlada je donela i odluku o povezivanju staža za sve radnike preduzeća koja će tokom 2015. godine otići u stečaj, kao i za radnike preduzeća u privatizaciji koji su ispunili neki od uslova za penziju, ali to pravo nisu mogli da ostvare zbog nepovezanog staža, rekao je ministar

Predsednica ASNS Ranka Savić rekla je da je sastanak bio „izuzetno dobar jer su predstavnici tog sindikata dobili odgovore na sva pitanja koja su ih interesovala, a tiču se najviše preduzeća u restrukturiranju“.

„Sastanak je održan na našu inicijativu i na njemu smo mnoge nejasnoće razjasnili. Razgovarali smo o onima koji ostaju bez posla i ministar nas je uverio da će mnoga od ovih preduzeća biti kupljena iz stečaja i dobar deo ljudi će se vratiti u ta preduzeća koja će naknadno biti privatizovana i nadamo se da će to biti tako“, kazala je Savić.

Kako je kazala, predstavnici sindikata sa ministrom su razgovarali i o tome koja preduzeća iz restuktuiriranja otići u stečaj, a koja imaju šansu da prežive.

„Zaposleni u preduzećima koja idu u stečaj moraju da se prijave za socijalni program, a moja preporuka je da ga uzmu jer ako ne uspeju da uzmu socijalni program ostaju bez njega“, kazala je Savić.