Mihajlović: Ispravljamo zakone DS koji koče razvoj Srbije

Biznis 12. jul 201522:02 > 22:06
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Pogubna, nedomaćinska politika DS-a zaustavila je razvoj Srbije, a cilj novog zakona o konverziji je da vrati domaćinske odnose u oblasti građevine i da privuče investitore, istakla je ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je objasnila da Predlog zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, koji će se sutra naći pred poslanicima, predviđa rešavanje pitanja koja zaustavljaju razvoj Srbije godinama, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade.

„Samo jedna konverzija u Beogradu i potpuna blokada izgradnje – rezultat je znanja, zakona koji su donošeni, politike i poslovnih interesa Demokratske stranke“, ocenila je ona.

Mihajlović je poručila da će biti ispravljeno sve što nije uradila Demokratska stranka, i da će uz Zakon o konverziji sigurno doći investitori i aktivirati se oni koji su već prisutni, jer im je, kako kaže, upravo takav zakon bio potreban.

„Srbija je dugo čekala da ono što postoji u drugim državama bude normalno i Srbiji. To je sada moguće jer Srbiju ne vodi Demokratska stranka, a mi ćemo im omogućiti, kao i svim građanima, da osete šta je domaćinska politika“, poručila je Mihajlović.

„Zato nije potrebno da oni pozivaju stručnjake. Stručnjake je pozvao narod na izborima 2012. i zato smo mi tu da se Srbija dovede u normalno, domaćinsko stanje, pravne sigurnosti i poslovne funkcionalnosti“, istakla je Mihajlović.

Demokrate, kako kaže, pozivaju stručnjake jer znaju šta nisu uradili, a šta je trebalo da urade i zašto su nas investitori zaobilazili, kao što znaju i da dobro uređen zakon o konverziji dovodi investitore.

Ministarka je dodala i da su vrhunac „stručnosti“ u građevinarstvu ministri DS-a pokazali rešenjima iz 2009. godine koje je Ustavni sud, par godina kasnije oborio.

Novi zakon je, navodi Mihajlović, u skladu je sa odlukom Ustavnog suda kojom je oboreno rešenje iz perioda DS i koji za osnov ima tržišnu cenu, a predviđa umanjenje po samo tri osnova koja se utvrđuju na transparentan način.

Prava ranijih sopstvenika nisu ugrožena, jer je propisano da se tržišna cena ne umanjuje kada postoji podnet zahtev, dodala je Mihajlović.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vladi u senci Demokratske stranke Dragoslav šumarac kritikovao je ranije danas predlog zakona o konverziji zemljišta uz naknadu, ocenjujući da je neprimenjiv, na način koji je predvidela Vlada, kao i da ne pospešuje privlačenje stranih investicija.