Lideri evrozone postigli jednoglasan dogovor o pomoći Grčkoj

Biznis 13. jul 201508:00 > 10:25
REUTERS/Francois Lenoir

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk objavio je da je samit lidera evrozone postigao jednoglasan dogovor o programu pomoći Grčkoj. Lideri evrozone postigli su sporazum posle celonoćnih razgovora u Briselu.

Lideri devetnaest zemalja koje čine evrozonu su posle maratonskog samita u Briselu uspeli da postignu dogovor o novom paketu paketu pomoći za Grčku i ostanku te zemlje u sistemu zajedničke valute.

„Imali smo samo jedan cilj – da postignemo sporazum, i konačnosmo ga ostvarili“, rekao je novinarima jutros predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon samita koji je trajao rekordnih sedamnaest sati.

On je kazao da je Grčkoj odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.

„Ovo je šansa da se Grčka, uz pomoć evropskih partnera, vrati na put privrednog oporavka i rasta“, rekao je Tusk.

Tusk je ranije na svom Tviter nalogu napisao da su svi spremni za program pomoći Grčkoj uz ozbiljne reforme i finansijsku pomoć.

Neće biti “Greksita”

REUTERS/Francois Lenoir

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, vidno umoran, poručio novinarima da neće biti biti „Greksita“, odnosno izbacivanja Grčke iz evrozone.

„Veoma sam zadovoljan“, rekao je on i dodao da je jutrošnji dogovor „tipično evropsko kompromisno rešenje“.

Predsednik evrogrupe, holandski ministar finansija Jeren Dajslblom, je istakao da je „problem poverenja“ u namere grčke vlade da sprovede paket reformi konačno prevaziđen.

On je objasnio da je Grčka pristala na ključni zahtev poverilaca da sredstva dobijena privatizacijom prebaci u poseban fond u Luksemburgu kako bi se obezbedilo da se ona troše na otplatu dugova, a ne na plate i penzije.

Ovo je, uz zahtev da trošenje novca iz paketa pomoći kontroliše Međunarodni monetarni fond, a ne grčka vlada, bio glavni kamen spoticanja sinoćne maratonske sesije.

Holandski ministar je objasnio da će sporazum stupiti na snagu krajem sedmice, nakon što ga usvoje parlamenti Grčke i njenih evropskih partnera.

REUTERS/Francois Lenoir

Izvori u Briselu prethodno su saopštili da su lideri Grčke, Nemačke, Francuske i predstavnik EU noćas postigli kompromis o dugu Atine koji će biti predstavljenim ostalim liderima evrozone.

Grčki premijer Alekis Cipras, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i Donald Tusk sačinili su predlog na marginama vanrednog samita zvaničnika 19 zemalja evrozone, naveo je isti izvor za agenciju AFP.

Lideri evrozone sastaće se danas u punom sastavu na vanrednom samitu u Briselu da bi razgovarali o trećem kompromisnom predlogu za spasavanje Grčke.

Evropski lideri pozdravljaju dogovor

Samo jedna reč – „sporazum“, bila je reakcija premijera Belgije Šarla Mišela na kompromis lidera o dužničkoj krizi Grčke postignut tokom noći, a premijera Luksemburga Ksavijer Betela – Evropa je snažna.

Mišel je na svom tviter nalogu napisao – „Sporazum“, a portparol vlade Kipra: „Izgleda imamo dogovor“.

Premijer Luksemburga Betel napisao je na svom Tviter nalogu: „Nakon 17 sati pregovaranja, blizu smo postizanju sporazuma. Evropa je snažna.“

Vanredni samit u Briselu bio je juče prekinut na više od četiri sata, da bi Tusk, Merkel i Oland razgovarali sa Ciprasom, dodaje Rojters.