Cipras: Uspeli smo da pobedimo, da restrukturiramo dug

Biznis 13. jul 201510:52 > 14:33
Tanjug/AP, Geert Vanden Wijngaert

Grčka je obezbedila restrukturiranja duga, srednjoročno finansiranje paketom vrednim 35 milijardi evra u dogovoru sa svojim poveriocima i ostanak Grčke u zoni evra, izjavio je u Briselu grčki premijer Alekis Cipras.

On je rekao da dogovor koji je tokom noći postignut tokom samita evrozone Grčkoj može da donese nove investicije, da joj pomogne da se izvuče iz recesije i izbegne kolaps bankarskog sistema, javio je Rojters.

„Bili smo pred teškim odlukama, teškim dilemama, da bismo sprečili da prevladaju ekstremni elementi“, rekao je premijer. 

Ukazao je da je delegacija vlade Grčke „sprečila sporovođenje ekstremnih nastojanja najkonzervativnijih krugova u Evropi, plan za prebacivanje imovine (grčke države) u javni fond (u inostranstvu), sprečila je plan za rušenje bankarskog sistema Grčke, koji je bio savršeno pripremljen i čije je sprovođenje počelo i uspela da izdejstvuje rekonstrukciju duga Grčke i sigurno finansiranje“. 

Cipras je istakao da odluka samita Evrogrupe zadržava stabilnost javnih finansija Grčke. Ali, rekao je Cipras, sprovođenje dogovorenih mera biće veoma teško. „Sav teret biće raspoređen uz socijalnu pravdu, i ovog puta će ga poneti i oni koji su ga do sada izbegavali“. 

„Grčka će nastaviti da se bori da bismo se vratili u razvoj. Poruka dostojanstva koju smo poslali čitavoj Evropi i svetu je naše važno dostignuće, poruka promene u čitavoj Evropi… Suverenitet naroda smo već izborili, a borićemo se i za izgubljeni državni suverenitet“, zaključio je Cipras. 

Sukob s predsednicom Skupštine

„Levičarska platforma“, deo poslaničke grupe Ciprasove vladajuće stranke Siriza, odmah je pozvala narod da obori sporazum iz Brisela i „sukobi se s memorandumima, neoliberalizmom i štednjom koja je institucionalizovana u evrozoni“. 

Podršku vladi izrazila je mala opoziciona levičarsa stranka „To Potami“ (Reka) koja je najavila da će u skupštini podržati zakone koji se moraju usvojiti u naredna tri dana da bi briselski sporazum stupio na snagu.

Ta stranka koja je do prošlog vikenda važila za kandidata za vlast u slučaju raspada Ciprasove koalicije, a njen lider, novinar Stavros Teodorakis, za budućeg premijera, danas je saopštila da neće da uđe u vladu. Podršku Cprasu su izrazile i skoro sve opozicione stranke. 

Veliki problem vlade je oštar sukob s predsednicom skupštine Zoi Konstandopulu koja se, iako iz Sirize, odbijanjem sporazuma iz Brisela „još jednom svrstrala uz neofašističku stranku Zlatnu zoru“, izjavio je Nikos Filis, predstavnik poslaničke grupe Sirize. 

Formalno od Konstandopulu zavisi da li će skupština uspeti da u zahtevanom roku od tri dana donese nužne zakone, a ona je sinoć ponovila da nema nameru da odstupi od svog protivljenja dogovoru s poveriocima, niti da podnese ostavku na mesto predsednice skupštine. 

Ukoliko bi odlukom poslanika ipak bila smenjena, skupština bi, po poslovniku, morala da prekine rad na tri dana radi izbora svog novog šefa, i time bi propustila rok za donošenje zakona, utvrđen sporazumom iz Brisela. 

Zoi Konstandopulu je ćerka nekadašnjeg predsednika Koalicije levice i napretka – neposredne preteče Sirize, Nikosa Konstandopulosa, te je njeno postavljanje za predsednicu skupštine protumačeno kao uslov da se najveće, Konstandopulosovo krilo Sirize, priključi Ciprasu i podrži ga.