Merkel: Pred Grčkom težak put pun izazova

Reuters/Philippe Wojazer

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da je pred Grčkom i njenim evropskim partnerima dug put pun izazova pre nego što finalizuju treći program pomoći za Atinu, nakon što su maratonski pregovori dve strane okončani dogovorom.

„Put će biti dug, a sudeći po noćašnjim pregovorim, i težak“, rekla je Merkelova novinarima u Briselu po okončanju 17 sati dugih pregovora, prenosi agencija Frans pres.

Kancelarka je poručila da će savetovati nemačkom parlamentu da odobri otvaranje pregovora s Grčkom o trećem paketu pomoći, nakon što grčki parlament odobri celokupan program i donese prve zakone koji se na njega odnose.

Merkelova nije precizirala kada bi moglo doći do glasanja u nemačkom parlamentu, ali je rekla da će parlamentarnom komitetu podneti pozitivan izveštaj ove nedelje. „Bolje je ne vraćati zakonodavce s letnjeg odmora pre nego što zakoni u Grčkoj budu izglasani“, navela je ona.

Grčka je sebi otežala uslove kroz oštar pad ekonomije u poslednjih šest meseci, kao i kroz zatvaranje banaka u poslednje dve nedelje, rekla je Merkelova, dodajući da je Nemačka odustala od zahteva da Grčka na neko vreme izađe iz evrozone ukoliko ne ispuni uslove sporazuma.

„Ne treba nam plan B jer je plan A odobren“, dodala je ona.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk objavio je da je samit lidera evrozone postigao jednoglasan dogovor o programu pomoći Grčkoj.

Oland: Atina mora da usvoji mere do srede

Kako je posle zasedanja šefova država ili vlada zone evra izjavio francuski predsednik Fransoa Oland, parlament u Atini mora do srede da usvoji više temeljitih mera za reforme i budžetske uštede da bi se krenulo u pregovore o programu podrške i da dobije hitnu finansijsku podršku za otvaranje banaka i plaćanje dugova koji dospevaju u julu i avgustu.

Oland je dodao da će Grčka dobiti 34 milijarde investicija iz EU fonda od 320 milijardi evra za pospešenje privrednog rasta i zapošljavanja u Uniji.

Francuski predsednik je dodao Grčka nije htela da nastavi saradnju i traži pozajmice od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali su partneri u evrozoni Ciprasa uspeli da uvere da je za obe strane bolje da i MMF bude jemstvo za pozajmice koje će Grčka dobiti od EU.