Vrednosti akcija skočile, investitori i dalje oprezni

Biznis 13. jul 201513:43 > 13:51
Reuters

Vrednosti akcija na evropskim berzama naglo su danas porasle, pošto su lideri evrozone saopštili da će omogićiti Grčkoj novi paket pomoći, ako vlada u Atini sprovede novu rundu mera štednje u narednim danima.

Investitori i analitičari tržišta, međutim, ocenjuju da je i pored skoka, reakcija tržišta donekle uzdržana pošto nije zavrršen sav posao, počevši od toga da Grčka do srede u parlamentu mora da usvoji zakone o oštrim merama štednje, pa do toga da nije rešeno pitanje ogromnog grčkog duga. 

Metju Bizli iz „Henderson global investitors“ rekao je da relativno tiha reakcija tržišta na pretnju krize poslednjih nedelja ukazuje da „pogrešno ili ispravno“, većina trgovaca nikada nije brinula o izlasku Grčke iz evrozone, prenosi Vol strit džurnal.  Iako je kriza privremeno sprečena, ostaju sporna pitanja, među kojima je potreba da grčka vlada usvoji zakon o reformama, rekao je Bizli. 

Investicioni menadžer iz „Aberdin aset menadžment“ Viktor Sabo rekao je za njujorški list da tržišta posmatraju situaciju kao „dopola praznu čašu“. On je rekao da sporazum s Grčkom bio „još jedan u poslednjem roku“, ali da će biti još rokova, pošto parlament u Atini mora do srede da usvoji zakone o reformi penzionog sistema i povećanju PDV-a što su glasači ubedljivo odbili na referendumu pre nedelju dana. 

Sabo kaže i da je današnjoj reakciji tržišta pomogao i skok na kineskoj berzi gde su zabeleženi veliki padovi proteklih nedelja.

Budućnost Grčke i dalje neizvesna

Glavni ekonomista za Evropu u „Kapital ekonomiks“ Džonatan Lojns kaže da je budućnost Grčke i dalje neizvesna, navodi Vol strit džurnal. 

„Ako novi dogovor ne obuhvati znatno restrukturiranje grčkog duga – što nije verovatno – budućnost Grčke u evrozoni ostaje pod velikom sumnjom“, kaže Lojns. 

Džejms Parsel iz „USB velt menadžmenta“ kaže da ta kompanija preporučuje kupovinu evropskih akcija, ali da danas nije napravila promene u svom portfoliju. Alberto Galo iz „Rojal benk of Skotland“ rekao je da će investitori sada preusmeriti pažnju na to koliko su teški zahtevi reformi. On dodaje da ključna pitanja ostaju oko restrukturiranja duga. 

Posle višesatnih pregovora, vođe evrozone jutros su postigle sporazum da se vode pregovori o trećem planu pomoći za Grčku i izbegne izlazak te zemlje iz evrozone. Formalni pregovori o novom planu treba da počnu, a današnji sporazum treba da odobre grčki parlament i još šest parlamenata članica EU.