Grčke banke i dalje "pod katancem"

Biznis 13. jul 201515:10 > 15:22
Tanjug/AP, Thanassis Stavrakis

Grčke banke, koje su zatvorene već dve nedelje nakon masovnog povlačenja sredstava, ostaće "pod katancem" do daljeg, izjavio je zvaničnik grčkog Ministarstva finansija, ne precizirajući kada bi banke mogle biti otvorene.

Vlada u Atini je pre dve nedelje zatvorila banke i uvela kontrole kapitala, ograničavajući iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno, u nastojanju da spreči kolaps bankarskog sistema, prenosi Rojters.

Grčka je danas, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da obezbedi sporazum o trećem, preko potrebnom paketu međunarodne finansijske pomoći, kao i da izbegne izlazak iz evrozone.

„Imali smo samo jedan cilj – da postignemo sporazum,i konačno smo ga ostvarili“, rekao je predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, dodajući da je Grčkoj odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.

Grčki ministar ekonomije Jorgos Statakis izjavio je tokom vikenda da će kontrole kapitala koje su nametnute grčkim bankama ostati na snazi najmanje još dva meseca. Evropska centralna banka je zadržala dosadašnji nivo ograničenja hitnih sredstava za grčke banke na 89 milijardi evra, rekao je za Frans pres izvor iz banke.

Obim sredstava Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti za grčke banke je tako ostao na nivou utvrđenom 27. juna, kada je Grčka sazvala referendum na kom je potom odbacila prethodni predlog međunarodnih kreditora.

Premijer Španije, Marijano Rahoj, pohvalio je sporazum Grčke i partnera iz evrozone, navodeći da će on omogućiti jačanje grčke ekonomije i evrozone kao celine.

„Mislim da je sporazum dobar. Sad je ključno da svako uradi svoj deo posla i ispoštuje svoje obaveze“, rekao je Rahoj.

Lideri Italije, Francuske, Nemačke i Britanije takođe su danas pozdravili sporazum Atine i Brisela.