Varufakis: Spremali smo drahme

Biznis 13. jul 201518:28 > 18:30
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Novi program pomoći za Grčku vredan 86 milijardi evra, kog su dogovorili Atina i njeni evropski partneri, zapravo je nova vojna hunta poput one iz 1967, rekao je bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu za australijski radio ABC.

„Ovo je politika ponižavanja. ‘Trojka’ se postarala da premijer Aleksis Cipras pojede svaku reč koju je izrekao kroz kritike upućene njima (kreditorima) u poslednjih pet godina, ne samo za ovih šest meseci koliko smo na vlasti“, rekao je on.

„U vojnoj hunti su kao oružje za rušenje demokratije upotrebljeni tenkovi, a sada banke, koje su strane sile upotrebile da sruše vladu. Razlika je u tome što (kreditori) sada traže da preuzmu svu državnu imovinu“, rekao je on.

Varufakis navodi da je moguće da će Cipras raspisati vanredne izbore, pre nego što sporazum dostavi na odobrenje grčkom parlamentu, dodajući da bi bio veoma iznenađen ako Cipras bude želeo da ostane premijer.

Varufakis je pojasnio da je ostao u dobrim odnosima sa Ciprasom i da je odlaskom sa funkcije ministra finansija želeo da doprinese pregovorima s kreditorima. „Skočio sam više nego što su me gurnuli. Ušao sam u kancelariju premijera na krilima pobede ‘Ne’ (ohi) na referendumu i sa entuzijazmom, ali sam odmah osetio duh rezigniranosti i negativnu atmosferu, što je bilo u potpunoj suprotnosti sa onim što se dešavalo napolju“, rekao je on.

„Rekao sam premijeru: ‘Ako želiš da iskoristiš nalet demokratije s ulica, računaj na mene. Ali ako osećaš da ne možes da se boriš sa ovim ‘Ne’ iracionalnim predlozima evropskih partnera, ja ću se tiho povući“, dodao je Varufakis.

Bivši ministar priznao je da se Atina spremala da počne da štampa drahme u slučaju da bude primorana da napusti evrozonu. „Kao odgovorna vlada, znajući da postoji ‘klan’ u evrogrupi koji nas želi van evrozone, morali smo da mislimo o svemu. Mali tim ljudi u tajnosti je radio na planu za slučaj izlaska iz evrozone“, dodao je on.

Varufakis je u tekstu za britanski list Gardijan tokom vikenda naveo da grčka finansijska drama dominira u medijskim naslovima već pet godina iz jednog razloga – zbog tvrdoglavog odbijanja kreditora da Atini daju suštinske olakšice na dug.