Mali očekuje potpisivanje ugovora sa Meitom do kraja jula

Biznis 14. jul 201510:54 > 10:56
Tanjug/Marko Đoković

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali očekuje da će do kraja meseca biti potpisan ugovor sa kineskom kompanijom "Meita", koja ima nameru da otvori fabriku u Bariču, što će obezbediti 1.400 novih radnih mesta.

Mali je gostujući na televiziji Pink rekao da bi taj veliki investitor na jesen trebalo da počne radove, što će biti velika i značajna vest za Obrenovčane.

Kako je istakao, to će biti „prva slobodna zona u Beogradu“, a plan je da ih bude i u Mladenovcu, Lazarevcu i Grockoj, gde ima mnogo potencijala za investitore.

U novembru prošle godine, u Vladi Srbije je potpisan Memorandum o razumevanju o investiranju kineske kompanije „Meita Group“ u izgradnju pogona u Obrenovcu.

Fabrika u Obrenovcu trebalo bi da proizvodi komponente za automobilsku industriju, a nalaziće se u industrijskoj zoni u Bariču, na mestu gde se nekada nalazila zgrada „Prve iskre“.

Gradonačelnik Beograda je najavio i tender za partnera koji će pomoći u sanaciji deponije „Vinča“, da bi se napravili pogoni za reciklažu otpada i za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada.

Cilj je da do 2020. godine ne bude neprerađenog otpada, čime bi se građanima omogućila zdravija životna sredina, najavio je Mali.

Mali je dodao da je juče razgovarao i o uključivanju privatnih vrtića, odnosno gradnji vrtića na parcelama putem ugovora sa Beogradom na 10 godina.

„Kroz uključivanje privatnih vrtića sigurno ćemo do kraja mandata ove gradske vlasti rešiti pitanje liste čekanja mališana na upis u vrtiće“, najavio je Mali.