WEF: Vučićeva vlada deseta najneefikasnija na svetu

Biznis 14. jul 201512:32 > 14:56
Izvor: Svetski privredni forum

Srbija ima jednu od najneefikasnijih vlada na svetu, pokazao je poslednji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF) o konkurentnosti.

Efikasnost vlasti ima značajne posledice po konkurentnost privrede neke države i njen privredni rast. Preterana birokratizacija i regulisanje, nedovoljna transparentnost i loš zakonski okvir ograničavaju razvoj biznisa i proizvode stalne dodatne troškove za preduzetnike. Sve to utiče na ometanje daljeg napretka.

Srbija je, prema izveštaju Globalne kompetetivnosti za 2014 – 2015. godinu, završila kao deseta na lestvici država koje imaju najneefikasnije vlade, a u društvu je s Hrvatskom, Venecuelom, Italijom, Argentinom, Libijom, Libanom, Angolom, Čadom, Mauritanijom.

Najuspešnije su vlade Katara, Finske, Singapura, Hong Konga, Novog Zelanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ruande, Malezije, Švajcarske i Luksemburga.

Najgoru vladu ima Venecuela, a Hrvatska je šesta.

Na dnu liste su vlade koje, kako objašnjava Svetski ekonomski forum na svojim internet stranicama, neodgovorno raspolažu javnim finansijama, građane opterećuju prevelikim brojem regulacija i ne vode transparentnu politiku.

U ovom istraživanju, koje se sprovodi u sklopu Globalnog izveštaja o kompetitivnosti, istraživala se efikasnost nacionalnih vlada u 144 svetske države, a na osnovu mera kao što su rasipanje i javna potrošnja, teret koji proizvode propisi i transparentnost politike.

„Konkurentnost“ se definiše kao skup institucija, politika i faktora koji određuju nivo produktivnosti jedne zemlje. Nivo produktivnosti, zauzvrat, određuje nivo prosperiteta, do kog dovodi privreda.