Šojble: Nema potpunog otpisivanja dugova Grčkoj

Biznis 16. jul 201511:34 > 13:18
REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da evrozona mora da poštuje svoja pravila u pregovorima o novom paketu pomoći Grčkoj i da ti pregovori isključuju mogućnost potpunog otpisivanja dugova tou zemlji, ako se želi njen ostanak u evrozoni.

U intervjuu za radio Dojčlandfunk, Šojble je rekao da će se pregovorima utvrditi da li je novi paket pomoći moguć s obzirom na povećane potrebe Grčke.

On je dodao da je usvajanje reformi u grčkom parlamentu „važan korak“, ali je ocenio da će pregovori o konačnom sporazumu biti teški i da potpuno otpisivanje dugova nije saglasno s ostankom Grčke u evrozoni.

„Otvorićemo pregovore, uložićemo svaki napor, ali moramo da se držimo pravila, jer je Evropa zasnovana na principima demokratije i vladavine prava“, rekao je Šojble, koji je zauzimao tvrd stav u pregovorima o grčkoj krizi.

Iz njegovog ministarstva prošlog vikenda pojavio se dokument u kojem se predlaže mogućnost dobrovoljnog, privremenog izlaska Grčke iz evrozone.

„To bi možda bio bolji put za Grčku, i mnogi to kažu, a sve je više onih koji to kažu i u Grčkoj“, kazao je Šojble za Dojčlandfunk.

Zemlje članice evrozone tražile su od Grčke da usvoji strogi plan reformi kao uslov da dobije novu tranšu pomoći, u vrednosti od oko 80 milijardi evra. 

Pregovore o paketu pomoći Grčkoj moraju da odobre parlamenti zemalja članica evrozone. Očekuje se da će nemački poslanici o tome glasati u petak.

MMF se ipak nada otpisu grčkog duga

REUTERS/Jason Lee

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izrazila je nadu da će evrozona pristati na otpis dela grčkog duga, nakon pozitivnih signala iz Brisela na temu restrukture duga.

„Potrebno je pronaći način za olakšanje dužničkog tereta Grčke, da bi se toj zemlji omogućilo da se vrati na održiv put“, rekla je Lagard u intervjuu za CNN.

Direktorka MMF-a ukazala je na nekoliko načina za ublažavanje grčkog dužničkog tereta: produženje rokova otplate zajmova, sniženje kamatnih stopa na zajmove ili otpis dela ukupnog duga, takozvano „šišanje“ duga, koje vlade zemalja evrozone ne prihvataju.

MMF je juče saopštio da će EU morati Grčkoj da omogući grejs period od 30 godina za servisiranje svih evropskih dugovanja, uključujući nove zajmove, kao i drastično produženje rokova otplate obveznica, ili će u suprotnom morati da godišnje prebacuje sredstva u grčki budžet ili da prihvati veliki otpis po osnovu zajmova Atini.

Lagard je dodala da je uverena da je Grčka bila na dobrom putu ka održivosti javnog duga pre 18 meseci, okrivivši vladu premijera Aleksisa Ciprasa za kočenje mera štednje i odustajanje od reformi na koje je pristala prethodna vlada na čelu sa Antonisom Samarasom.