Evrogrupa odobrila Grčkoj “kredit za premošćavanje”

Biznis 16. jul 201513:03 > 17:09
REUTERS/Francois Lenoir

Ministri finansija evrozone odobrili su početak formalnih pregovora sa prezaduženom Grčkom o trećem paketu pomoći toj zemlji, nakon što je parlament u Atini jutros usvojio zakon o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM).

„Evrogrupa pozdravlja usvajanje mera, donetih na samitu evrozone 12. jula, u grčkom parlamentu“, navodi se u saopštenju ministara nakon telefonske konferencije, a prenosi agencija Frans pres.

Ministri finansija evrozone dogovorili su okvirno da Grčkoj dodele kredit za premošćavanje u visini od sedam milijardi evra, javila je njujorška agencija „Blumberg“, pozivajući se na izjavu neimenovanog evropskog zvaničnika upoznatog sa situacijom.

Zvanično odobravanje kredita će biti objavljeno u petak kada nacionalni parlamenti članica evrozone završe glasanje o sporazumu za finansijsko spasavanje Atine, izjavio je taj neimenovani izvor, i dodao da će sredstva za kredit biti obezbeđena iz evropskog spasilačkog fonda, Evropskog mehanizma za finansijsku stabilnost (EFSM).

Pomenuti zajam bi trebalo da pomogne Grčkoj da idućeg ponedeljka isplati 3,5 milijardi evra duga Evropskoj centralnoj banci, kao i da očuva likvidnost u trenutku kada Atina pregovara o detaljima trogodišnjeg paketa pomoći u vrednosti od preko 86 milijardi evra.

Među merama koje su grčki poslanici jutros izglasali su podizanje poreza na dodatu vrednost, nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje obima nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže i reforma tržišta rada.

Predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum je poručio da će privatizacija u Grčkoj biti sprovedena kroz period od tri godine, kao i da su toj zemlji preko potrebne strane investicije.

Cilj da novi fond u koji će se slivati sredstva od privatizacije bude težak 50 milijardi evra je ostvariv, a data sredstva omogućiće Grčkoj dovoljno prihoda da u narednih 20 i više godina otpalćuje dugovanja, rekao je šef evrogrupe.

Evopska komisija zadovoljna

Grčka je ispunila na „zadovoljavajući način“ zahteve evrozone za pokretanje pregovora o novom planu finansijske pomoći toj zemlji, nakon što je grčki parlament kasno sinoć usvojio seriju reformi, saopštila je danas Evropska komisija.

Grčki kreditori – Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB) ocenili su posle glasanja u grčkom parlamentu da su vlasti u Atini „na zadovoljavajući način ispunile zahteve prema sporazumu postignutom u ponedeljak“, izjavila je portparolka Evropske komisije Anika Brajdhart.

„Grčki parlament je učinio značajan korak ka obnovi poverenja međunarodnih partnera prema toj zemlji“, rekla je ona.

Ministri evrozone danas su održali kratak telefonski sastanak o situaciju u Grčkoj, javio je Frans pres ne navodeći druge detalje.

Evropska komisija je juče predložila upotrebu fondova Evropske unije (EU) kao rešenje za hitno finansiranje Grčke. Komisija je ocenila da bi ta pomoć „poslužila kao premošćivanje“ krize u Grčkoj narednih dana pre konačne odluke o trećem planu finansijske pomoći toj zemlji.

„Naša zamisao je da obezbedimo finansijsku pomoć za minimalni period od četiri nedelje“, naveli su Frans presu izvori bliski Komisiji.

Tom predlogu se protivi Velika Britanija koja nije u evrozoni. Ta zemlja ne bi mogla da uloži veto na takvu odluku ali bi mogla da utiče na druge zemlje da je ne prihvate.

Grčka nema novac da Evropskoj centralnoj banci vrati dug od 4,2 milijarde evra, koji dospeva na naplatu 20. jula. Zato joj je odmah potreban manji zajam, jer je za pristup novom paketu pomoći koji je dogovoren u ponedeljak potrebno oko četiri sedmice.

Junker: Dogovor će Grčku izvući iz ponora

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker veruje da će dogovor koji je Grčka postigla sa svojim kreditorima konačno izvući zemlju iz „finansijskog ponora“.

Junker smatra da će sporazum biti uspešan „pod pretpostavkom da se realizuje ceo program“, prenosi agencija AP.

Visoki zvaničnik EK, koji se nalazi u poseti Kipru, izrazio je zadovoljstvo što su se ministri 19 evropskih zemalja čija je zajednička valuta evro, danas dogovorili da kratkoročni kredit Grčkoj, koju muči nedostatak gotovine, produže do sredine avgusta, kako bi ta zemlja izmirila svoje dugove.

Ministri finansija evrozone dogovorili su okvirno da Grčkoj dodele kredit za premošćavanje u visini od sedam milijardi evra, javila je danas njujorška agencija Blumberg.

Junker je takođe rekao da drugi treba da uče iz primera Kipra, čija se puna implementacija programa pomoći iz 2013. godine isplatila.

„Kipar se 2013. godine našao u teškoj ekonomskoj poziciji, ali je Kipar, kome sam danas u poseti, potpuno drugačiji. Ekonomija počinje da ostvaruje rast, finansijski sektor se stabilizovao, a vi ste ponovo spremni da iskoristite buduće prilike“, izjavio je Junker posle sastanka sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom tokom prve zvanične posete toj ostrvskoj državi, prenosi agencija Frans pres.

„Teške odluke i posvećenost su se na Kipru isplatili, isto kao i u Irskoj, Portugaliji i Španiji. Nadam se da će ostali to imati u vidu“, izjavio je Junker.