NALED očekuje snažan napredak Srbije na listi Svetske banke

Biznis 16. jul 201514:03 > 14:11
REUTERS/Jonathan Ernst

Srbija bi mogla da napravi snažan napredak na listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing business) zahvaljući bržem izdavanju građevinskih dozvola i elektronskoj prijavi poreza, rečeno je agenciji Beta u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Teško je proceniti da li bi Srbija mogla da se pomeri naviše za 35 mesta, jer se tako snažno napredovanje retko događa, ali je moguće posebno ako ste u drugoj polovini tabele, rekli su u NALED-u.

Primer za tako veliki napredak je, kako navode u NALED-u, Makedonija koja je 2010. skočila 37 mesta u ukupnom rangiranju ili Albanija koja je godinu ranije pomerena unapred 47 pozicija.

„Ne treba zaboraviti da na ukupan plasman utiče i učinak drugih zemalja“, kažu u toj alijansi koja okuplja privredu i lokalne samouprave. Srbija je na poslednjoj listi Svetske banke na 91. mestu od 189 zemalja.

U NALED-u ističu da je realno da Srbija na listi Svetske banke napravi veliki pomak u pojedinačnim kategorijama, napominjući da tu svega misle na kategoriju dobijanja građevinske dozvole i plaćanja poreza.

Visok skok u te dve kategorije bi, kako ističu, trebalo da doprinese i značajnom napretku u generalnom plasmanu i nadamo se da će to biti za oko 30 mesta. Optimizam je prisutan zbog činjenice da Svetska banka pri formiranju liste naročito ceni uvođenje elektronskih servisa, a to je upravo ono što smo razvijali u te dve kategorije.

„Od prošlog ‘duing biznis’ izveštajausvojen je novi Zakon o planiranju i izgradnjikoji uvodi efikasniju objedinjenu proceduru i predviđa da već od 1. januara 2016. pređemo na sistem elektronskih građevinskih dozvola. Kako smo u ovoj kategoriji 2015. godine bili 186. od 189 zemalja, napredak bi trebalo da bude značajan“, rečeno je u NALED-u.

Srbija bi, prema NALED-u, i u kategoriji plaćanja poreza bi trebalo da zabeleži ozbiljniji skok s obzirom na to da je počela primena sistema elektronske prijave poreza.

„Duing biznis“ lista je dokument koji investitori uzimaju u obzir pri donošenju odluke o investiranju i to je jedan od razloga zašto je NALED u decembru prošle godine predložio Vladi Srbije da formira posebnu grupu koja će se baviti unapređenjem pozicije naše zemlje na toj listi. Radna grupa, koju predvodi ministarka građevine Zorana Mihajlović, radi na kreiranju akcionog plana za unapređenje pozicije Srbije u svakoj od kategorija koju boduje Svetska banka.

U NALED-u očekuju da akcioni plan bude završen do kraja avgusta ili početka septembra i da se nakon toga do kraja 2015. i tokom 2016. radi na izmeni regulative i procedura važnih za dobro pozicioniranje na listi Svetske banke.