Po zadržavanju talenata Srbija među poslednjima na svetu

Biznis 16. jul 201518:01 > 18:16
N1

Srbija ima jednu od 10 najneefikasnijih vlada na svetu - ovaj podatak, iz istraživanja Svetskog ekonomskog foruma, izazvao je prethodnih dana veliku pažnju u Srbiji.

Analiza o efikasnosti samo je deo izveštaja Foruma o poslovnom ambijentu u 144 zemlja sveta.

Svetski ekonomski forum je švajcarska neprofitna organizacija koja je javnosti najpoznatija po organizovanju Foruma u Davosu, koji svake godine okuplja najznačajnije svetske političare, ekonomiste, investirore… Forum godišnje sprovodi i istraživanje o kvalitetu i konkurentnost poslovnog ambijenta u 144 zemlje sveta, koji se izražava kroz Globalni indeks konkurentnosti.

Ovaj indeks izračunava se na osnovu analize 12 oblasti među kojima su institucije, infrastruktura, makroekonomska stabilnost, zdravstvo i primarno obrazovanje, efikasnost tržišta dobara ili tržišta rada… Sve oblasti imaju svoje podkategorije.

Srbija je na listi konkurentnosti za 2014 – 2015. godinu od 144 zemlje, zauzela 94 mesto, što je napredak od 7 pozicija u odnosu na prošli izveštaj.

Najbolje rangirana zemlja je Švajcarska, dok je na poslednjem mestu Gvineja. Od zemalja u regionu, Hrvatska je na 77. mestu, a ispred nje je Makedonija, koja je na 63. poziciji.

I dok je po globalnom indeksu konkurentnosti nešto ispod sredine tabele, u pojedinim oblastima Srbija se našla na samom začelju – tako je, recimo, po efikasnosti, aktuelna vlada na neslavnom 135. od 144 mesta.

Situacija je još gora ako se analizira sposobnost da zadrži, odnosno privuče talente – gde je na 141, odnosno pretposlednjem, 143. mestu, jedino ispred Venecuele. Srbija se inače najbolje kotira na listi kada su u pitanju troškovi za otpuštanja, gde je zauzela 22. mesto. U oblasti zdravstva je na 46. mestu, a u kategoriji električne energije i telefonske infrastrukture na 47. poziciji.