Tri dobre vesti za Grčku

Biznis 16. jul 201518:26 > 18:31
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Grčka je posle usvajanja teških mera štednje u parlamentu dočekala tri povoljne vesti - povećanje hitne pomoći za likvidnost banaka, hitan zajam iz Evropske unije za prelazno finansiranje dok ne stupi na snagu novi paket pomoći i odluku evrozone o početku pregovora za tu pomoć.

Parlament Grčke noćas je usvojio niz reformi koje su tražili međunarodni kreditori, kao preduslov za novu pomoć toj zemlji.

Zakone o merama štednje podržalo je 220 poslanika, šest se uzdržalo od glasanja, a 64, među kojima i bivši ministar finansija Janis Varufakis i predsednica parlamenta Zoe Konstantopulu, glasali su protiv.

Sinoćnje glasanje je brzo pozdravljeno iz Evropske unije, a potom su donesene odluke koje bi trebalo da olakšaju tešku finansijsku situaciju Grčke.

Grčke banke su dobile podršku Evropske centralne banke (ECB) za hitno finansiranje likvidnosti od 900 miliona evra nedeljno. Najava ECB-a mogla bi da dovede do otvaranja banaka u Grčkoj koje su zatvorene od 29. juna pošto je ECB odbila da podiže nivo pomoći za likvidnost nakon što je vlada u Atini najavila referendum.

Ministri finansija EU postigli su dogovor koji će pomoći Grčkoj da ispuni hitne finansijske potrebe i dužničke obaveze – 4,2 milijarde evra sledeće nedelje za ratu duga ECB-u, kao i dug Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) prema kojem je Grčka u docnji.

Za prelazno finansiranje Grčke, koje je potrebno do postizanja konačnog dogovora o trećem paketu pomoći, biće iskorišćen Evropski stabilizacioni finansijski mehanizam (EFSM), a spekuliše se da je reč o sedam milijardi evra.

Ministri finansija evrozone danas su postigli načelan dogovor za početak pregovora o novom paketu finansijske pomoći Grčkoj.

„U načelu smo saglasni da Grčka dobije finansijsku pomoć u periodu od tri godine“, navodi se u saopštenju Evrogrupe posle kratkog telefonskog sastanka 19 ministara evrozone.

Pregovori o novom paketu pomoći Grčkoj koji bi mogao da bude između 82 i 86 milijardi evra, zavisi pored volje Atine za reforme i od država evrozone. Parlament Finske, koja je bila jedna od najtvrđih u stavu prema Grčkoj, dao je zeleno svetlo. Sutra o trećem paketu pomoći treba da se izjasni Bundestag.