Prodaja Telekoma: Koliko novca je za državu zadovoljavajuće?

Biznis 13. avg 201518:59 > 19:10
N1

Vladina komisija će do ponedeljka odlučivati koje će se, od ukupno osam pristiglih neobavezujućih ponuda, naći na konačnoj listi i biti u užem izboru za privatizaciju Telekoma.

Osim neprecizne informacije koji deo kompanije se prodaje (da li 51, 70 ili 100 odsto), kao i nepotpune informacije o sumi za koju će Telekom biti prodat, ne znamo ni koji ponuđači su otpali i zašto.

Iz Vlade Srbije prethodnih dana čulo se i po nekoliko puta – Telekom se neće prodati po svaku cenu, prodaće se ukoliko ponuda bude zadovoljavajuća. Međutim, niko od nadležnih ne prercizira – o kakvoj kalkulaciji je reč i koliko novca je za državu zadovoljavajuće?

„To će biti malo jače od milijarde, kada se odbiju plaćanja, koja se moraju dati OTE-u za manjinski paket i još neke stvari koje idu u paketu, dakle cena neće biti ništa bolja nego što je bila kada je odbačena kao apsolutno neprihvatljiva“, smatra ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović.

Više igrača može značajno doprineti da se dobra cena i postigne, ocenjuje za N1, urednik NIN-a Milan Ćulibrk i dodaje da prikupljanje neobavezujućih ponuda zapravo ukazuje na svojevrsno testitranje tržišta o interesovanju za kompaniju.

„Da se nije prijavilo toliko eventualno zainteresovanih, da se pojavio jedan ili dva, možda bi Vlada onda u tom slučaju odustala od prodaje i ne bi išla u sledeći korak, a to je raspisivanje međunarodnog tendera i dostavljanje obavezujućih ponuda“, kaže urednik magazina NIN Milan Ćulibrk.

Mediji prenose, da bi se među igračima mogao naći i „Dojče telekom“, a procenjuje se da će na srpsko tržište ući preko američkog investicionog fonda. Ako se pogleda trenutna situacija na regionalnom tržištu telekomunikacija, jasno se uočava monopol koji, direktno ili indirektno, drži upravo ta kompanija.

Više informacija saznajte od Maje Đurić: