Arhitekta: Ne shvatajte maketu doslovno, sve podložno izmeni

Biznis 18. avg 201514:03 > 14:05
N1

Glavni gradski urbanista Milutin Folić kaže da su podložni izmenama svi objekti sa ilustracije projekta "Beograd na vodi".

Kako je rekao, ljudi maketu shvataju doslovno a ilustracija je nastala kao deo master plana, odnosno početne ideje tog projekta.

Folić je rekao da će krajem septembra početi izgradnja prvog objekta u okviru „Beograda na vodi“ – dve kule nadzemne površine 68.000 kvadratnih metara. Najveći deo projekta je uradila domaća firma Mašinoprojekt, izjavio je Folić.

Prema njegovim rečima, izvođači radova nisu poznati jer je tender u toku.

Posle tendera će se znati koliko će radovi trajati, kao i njihova cena, koja mora biti takva da radovi budu tržišno isplativi, izjavio je Folić.

On je naveo da projekat Beograd na vodi treba da se radi nekoliko decenija i da je podeljen na više faza, a u Prvoj A fazi su četiri objekta – kule čija izgradnja počinje krajem septembra, hotel, Kula Beograd i tržni centar.

„Postoji tehnologija koja je nedostupna našoj građevinskoj industriji i logično je da se uključi neka strana kompanija, ali će prednost uvek imati domaće firme. I ta strana firma će uvesti samo svoje znanje, a uposliće domaće inženjere, kupovaće mašine u Srbiji, plaćaće porez u Srbiji i praktično će se ponašati kao domaća“, rekao je Folić.