Rajaner bi mogao da plati stotine miliona funti odštete

Ekonomija 21. avg 201518:26 > 18:28
N1, ilustracija

Irska niskotarifna aviokompanija Rajaner mogla bi biti primorana da plati stotine miliona funti na ime kompenzacija putnicima zbog kašnjenja letova, nakon što je britanski sud potvrdio da putnici imaju rok od šest godina da zatraže kompenzacije na ime kašnjenja letova.

Sud u Mančesteru doneo je presudu na štetu Rajanera, koji u svojim uslovima poslovanja navodi da putnici imaju rok od dve godine da predaju zahtev za kompenzacije, prenosi agencija Frans pres.

Rajaner navodi da će se žaliti na odluku koja bi mogla da ga primora da milionima putnika isplati do 600 evra po osobi u slučaju da su im letovi kasnili više od tri sata, osim u slučajevima kada su letovi odloženi zbog vremenskih prilika ili bezbednosnih pretnji.

„Smatramo da je rok od šest godina za takva potraživanja nepotreban i nerazuman i uložićemo žalbu“, navodi kompanija, dodajući da su se putnici koji su prihvatili njene uslove i dvogodišnji limit odrekli prava na kompenzacije po isteku roka. Sud, međutim, navodi da su propisi EU, koji podrazumevaju rok od šest godina, validni.

Slučaj je pokrenut na osnovu žalbi šest putnika čiji je let od Reusa u španiji do Londona u martu 2008. kasnio gotovo 10 sati. Putnici su podneli žalbe pet godina i osam meseci nakon putovanja.