Železara očekuje novog vlasnika u januaru

Ekonomija 03. nov 201408:13 > 08:17
N1info

Izvršni direktor Železare Smederevo Bojan Bojković kazao je da bi novi vlasnik fabrike trebalo da bude poznat početkom naredne godine.

„Ja se nadam da ćemo za Božić imati jako lepe vesti za Smederevo i celu Srbiju“, kazao je Bojković gostujući na RTS-u. On je podsetio da je bitno da firma koja se javlja na poziv bude ozbiljna i dodao da je prvi uslov da se zadrže svi zaposleni i naveo da se pored kompanije Esmark, o kojoj se najviše govori u javnosti, javljaju i druge firme.

Bojković je kazao da očekuje da u narednih pet godina kupac Železare uloži samo u investicije, kakve su ulaganje u visoke peći, oko 80 miliona dolara.

Bojković je kazao da sada cela Železara radi sa 30 odsto kapacititeta i da je obrt kompanije 320 do 340 miliona dolara, a da bi obrt kada bi se radilo s punim kapacitetom (kada bi radile obe visoke peći) bio oko 1,4 milijarde dolara.

On je kazao da je trenutni dug Železare oko 380 miliona dolara, da su od toga 260 miliona dugovi prema bankama, a 120 miliona prema dobavljačima. „Ono što je dobro jeste da je najveći dug, dug prema državi. Odnosno država duguje državi“, kazao je Bojković.