Verovatno će biti otpuštanja u javnim preduzećima

Biznis 03. nov 201410:44 > 10:49
Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je dogovorena solidna osnova za sutrašnje pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom i da će se razgovarati o makroekonomskim projekcijama, a potom i o smanjenju troškova i o javnim preduzećima.

Vujović je u Jutarnjem programu TV Pink najavio da će 4. i 5. novembra biti reči o makroekonomskim projekcijama, a da će se sledeće nedelje diskutovati o najbolnijem pitanju, a to je o smanjenje troškova i o javnim preduzećima.

Ministar finansija je istakao da je cilj sprovođenje programa, da je dogovoreno smanjenje troškova i da se pri tom krenulo od plata i penzija, što je već ušlo u rebalans budžeta, a da se nastavlja sa ostalim troškovima kao što su subvencije.

Vujović je objasnio da ne treba da subvencije dobijaju bogati posednici, koji imaju više od 100 hektara zemlje, već samo oni, kojima je to nužno i da je potrebno smanjiti subvencije na drugim mestima, kao na primer železnici, gde one ne daju rezultat.

Racionalizaciju bi napravio svaki poslodavac

Ministar finansija je najavio da se, kada je reč o javnim preduzećima, moraju smanjiti troškovi, popraviti menadžment struktura, odnosno napraviti korporativna i efikasna struktura.

Na pitanje novinara da li će biti otpuštanja u javnom sektoru, Vujović je odgovorio „verovatno da“ i da je reč o racionalizaciji broja zaposlenih, „kao što bi učinio svaki poslodavac na zapadu“.

Vujović je naveo da EPS ima 600 direktora, a da firmi takve veličine nije potrebno više od 100 direktora, kao i da ima 14 profitnih centara, a da bi samo dva ili tri bila dovoljna.

On je rekao da je veliki problem što još nije donet novi zakon o građenju i prostornom planiranju, odnosno dobijanju dozvola, i dodao da očekuje da će to uskoro biti rešeno.

Ministar finansija je ukazao da je niska inflacija i da očekuje da će godišnja biti 2,4 odsto. Upitan kada očekuje da profunkcioniše u potpunosti budžet za 2015. godinu, Vujović je odgovorio da očekuje da se krene sa pripremom budžeta, koji bi krajem novembra bio na vladi, a bio bi, prema njegovim rečima, potom u skupštini i usvojen u pretposlednjoj nedelji decembra, ističući da „u januaru uvek može da se pravi rebalans“.