Kineska banka zainteresovana za prugu Beograd-Budimpešta

Biznis 03. nov 201412:44 > 12:49
Tanjug/Ministarstvo saobraćaja, Aleksandar Stojanović

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom Kineske razvojne banke o novim projektima u Srbiji, uljučujući izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.

„Vrlo je značajno da Kinezi tu prugu postmatraju kao regionalni projekat odnosno koridor za povezivanje južne i centralne Evrope i sa tom prugom Srbija bi imala mogućnost plasmana robe na evropsko tržište“, istakla je Mihajlović posle sastanaka u Vladi Srbije.

Predstavnici Kineske razvojne banke su vrlo raspoloženi da zajedno sa Srbijom rade na postojećim, ali i novim projektima, a žele da ulažu i u srpske luke, rekla je Mihajlović za Tanjug.

Ona je istakla da je Kineska razvoja banka jedna od najvećih svetskih banaka koja dolazi u one zemlje u kojima može da učestvuje u finansiranju određenih projekata.

Podsetila je da Srbija već realizuje neke projekte u saradnji sa Kinom – most preko Dunava između Zemuna i Borče i deo autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom – od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

Srbija, dodala je, trenutno razgovara sa dve kineske kompanije o mogućnosti koncesione gradnje nedostajućih delova tog autoputa, tzv. Koridora 11, ali se, kaže, mora naći najbolji mogući način za Srbiju, kao i Kinu. „Razgovrali smo o i ekonomskom stanju i makroekonomskoj stabilnosti Srbije“, dodala je potpredsednica vlade.

Kineska razvojna banka je jedna od tri kineske državne banke kojima Kina podupire svoje razvojne strategije u skladu s petogodišnjim planovima Državnog saveta, najvišeg državnog tela. Kineska vlada je od 1999. godine počela je da usmerava svoje snage na potsticanje izvoza („going out“ policy), ohrabrujući svoje banke i kompanije da investiraju u inostranstvu, što je dovelo do toga da Kineska razvojna banka i Kineska izvozno-uvozna banka zajedno sada pozajmljuju više od Svetske banke.