Vučić: Napredujemo, Srbija prvi put u suficitu

Biznis 03. nov 201422:23 > 22:26
Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je u okobru prvi put zabeležen suficit budžeta, odnosno veći prihodi od rashoda.

„Prihodi su u oktobru iznosili 79,3 milijarde, a rashodi 79 milijardi dinara“, rekao je premijer. On je ocenio da bi Srbija, ako bi se tako nastavilo, postala veoma uspešna i u kraćem roku nego ššto je vlada predvidela.

Predsednik vlade dodao je da osmi mesec za redom pada nezaposlenost. „Potcenjivali smo sebe i svoje mogućnosti“, zaključio je Vučić.

 Prema njegovim rečima, u oktobru nije bilo uplate akciza od jednog velikog proizvođača, a da jeste, to bi dramatično povećalo prihod za još jednu milijardu.

„Ako bismo tako nastavili, za manje vremena od onoga što sam ja govorio ranije, Srbija bi bila veoma uspešna“, konstatovao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, ono ššto dodatno ohrabruje je činjenica da tek sledi podizanje kopa Tamnava i proizvodnja struje, zatim da neko uđe u Železaru u Smederevu, a slede i razgovori o gasu i Fijatu, kao i o hemijskom kompleksu, koji, kako je rekao, teško da može da kupi neko osim Rusa.

Vučić je naveo da su procene rasta za sledeću godinu bile 1,5 odsto, a sada bi moglo da se očekuje više od dva odsto, a u 2016. i više od tri odsto.

„To bi nas svrstalo u vrh Evrope“, rekao je on.