Počeli pregovori sa MMF-om

Biznis 04. nov 201407:33 > 16:44
Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Dušan Vujović pripremio je 10 predloga za razgovore delegacije Srbije sa MMF, na kojima će danas i sutra biti reči o makroekonomskim projekcijama dok će se sledeće sedmice diskutovati o najbolnijim pitanjima, a to su smanjenje troškova i stanje u javnim preduzećima.

Prema navodima Blica, reforme koje će predstaviti Vujović podrazumevaju smanjenje minusa u budžetu i to sledeće godine 700 miliona evra, 2016. godine jednu milijardu, a 2017. 1,5 milijardi evra, kao i da država dobija, umesto da daje javnim preduzećima.

Predviđeno je smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru, refinansiranje skupih kredita jeftinijim, smanjivanje iznosa subvencija za 1,4 do 1,5 milijardi dinara i podizanje iznosa naknada za tranzit gasa kroz Srbiju.

Mere podrazumevaju i reformu poreske uprave, zamrznute plate u javnom sektoru i penzije na nivou iz 2014. do 2017, zabranu novog zapošljavanja u javnom sektoru do 2017. i smanjenje sive ekonomije u svim sektorima.

Vučić očekuje aranžman sa MMF-om do kraja godine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić veruje da će pre kraja godine biti postignut sporazum sa MMF navodeći da će ti razgovori sigurno biti teški, ali da je namera da se oni završe uspehom.

„Razgovori idu svojim tokom. Predstavnici MMF-a razgovaraju sa svim našim zvaničnicima – gledamo naše bilanse i stanja. Kao što ste videli u Skupštini predstavili smo ga lošijim nego što zaista jeste“, rekao je Vučić.

On je ponovio da razgovori sa MMF-om neće biti laki, ali da je želja i namera da se završe uspehom, jer bi to značilo potpuno slobodnu 2015. godinu za investicije, razvoj i sigurnost ulaganja u Srbiju kao i sigurnost za sve građane i potencijalne investitore.

Aranžman sa MMF-om potrebniji nego ikad

Uoči početka razgovora sa delegacijom MMF-a, ekonomista Goran Radosavljević izjavio je za N1 da je Srbiji sada aranžman sa ovom institucijom potrebniji nego ikad, ali da smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru nije glavna tema u pregovorima.