Hrvatska ekonomski najgora u EU

Biznis 04. nov 201411:24 > 11:33
REUTERS/Thomas Peter

Hrvatska privreda i dalje pada. Evropska komisija je povećala procene pada privrede u ovoj godini sa prethodnih 0,6 na 0,7 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti sa prošlogodišnjih 17,3 na 17,7 posto, ističu u Jesenskom ekonomskom izveštaju.

Evropska komisija (EK) predviđa pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,7 posto u ovoj godini, dok bi sledeće godine trebalo da dođe do blagog rasta za 0,2 posto, što je takođe smanjena procena u odnosu na prethodnu prognozu o rastu za 0,7 posto. U 2016. godini EK očekuje rast BDP-a za 1,1 posto.

„Nakon šest godina recesije, očekuje se da će Hrvatska sledeće godine imati marginalno pozitivan rast, a oporavak investicija trebalo bi da podstakne rast 2016. godine“, navodi se u izveštaju EK.

Deficit bi ove godine trebalo da iznosi 5,6 posto BDP-a, dok je prošle godine iznosio 5,2 posto. Budžetski deficit bi, prema prognozama Komisije trebalo sledeće godine blago da paste na 5,5 posto, a 2016. godine ponovno da se vrati na 5,6 posto.

Šta je razlog za loše prognoze?

Lošim prognozama razlog su niži prihodi od PDV-a i povećani troškovi pruzrokovani poplavama u drugoj polovini godine.

Komisija kao objašnjenja za loše prognoze navodi slabo poslovno okruženje i tržište rada. Iz EK upozoravaju na negativne fiskalne rizike poput nagomilanih zaostataka u zdravstvenom sektoru i mogućih dodatnih troškova u drugim sektorima, poput obrazovanja i prometa.

Opširnije na hr.n1info.com