Otvoren ICT Hab, inkubator za razvoj biznisa u Srbiji

Biznis 04. nov 201415:12 > 15:16
Freeimages.com

Ulaganje od 700.000 dolara u biznis inkubator u naučno-tehnološkom parku na Zvezdari najveća je startap investicija u Srbiji i najbolji primer javno privatnog partnerstva i to između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Orion telekoma i DNA Communicationsa, rekao je potpredsednik vlade Rasim Ljajić.

U Srbiji trenutno postoji 21 biznis inkubator od kojih su pet specijalizovani, i svi trenutno rade, a bilo ih je i više, ali su u međuvremenu ugašeni, jer nisu bili ekonomski održivi, rekao je Ljajić na svečanom ortvaranju ICT Haba, u prisustvu ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija, ministra prosvete Srđana Verbića i mnogobrojnih gostiju.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban razvoj tehnološkog znanja koji može da pomogne razvoj celokupne privrede.

Informatički sektor u Srbiji je veoma napredovao prethodnih godina, i po globalnom indeksu razvoja IT sektora Srbija se nalazi na 40. mestu u svetu sa prihodom od 230 miliona evra u prošloj godini, a po razvoju poslovanja u tom sektoru je na 56. mestu sa oko 2.000 firmi, u kojima radi oko 16.000 ljudi, naveo je Ljajić.

Kako je istakao, u Srbiji sada 63,2 odsto porodica ima računar, 52,8 odsto ima priključak na internet, od kojih 55,1 odsto ima širokopojasni pristup globalnoj informatičkoj mreži, što je 11 odsto više nego 2013. godine.

Ambasador Kirbi je rekao da je impresioniran izgledom naučno-tehnološkog parka na Zvezdari, koji ima velike i svetle prostorije, ali je ocenio da se one nedovoljno koriste iako je USAID sa dosta sredstava pomogao njegovo podizanje.

Američki diplomata je dodao da je „pomalo ljubomoran na uslove koje imaju mladi istraživaci i naučni saradnici u tehnološkom parku na Zvezdari“, a koji, kako je kazao, podsećaju na uslove koji imaju zaposleni u kompanijama Google i Apple u Sjedinjenim Američkim Državama.