Merkel: Evrozona osetljiva, ne smemo da se zadužujemo

Biznis 04. nov 201415:34 > 15:37
Tanjug, AP/Michael Sohn

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je evrozona veoma osetljiva i naglasila da se najveća evropska privreda neće dodatno zaduživati da bi podstakla investicije, odbacivši pozive partnera iz evrozone da učini više da podstakne ekonomski rast.

U evrozoni je od vrhunca dužničke krize ostvaren veliki ekonomski napredak, navela je kancelarka, dodajući da su Irska, Portugalija, Španija i Grčka izašle iz programa međunarodne finansijske pomoći ili te programe privode kraju, prenosi Rojters.

Evropska komisija je danas saopštila da će evrozoni biti potrebno još godinu dana da postigne skroman nivo privrednog rasta, snizivši ekonomske prognoze i navodeći da očekuje dodatno usporavanje inflacije i visoku nezaposlenost.

Izvozno orijentisana Nemačka snizila je prognoze privrednog rasta za ovu i iduću godinu na 1,2 odnosno 1,3 odsto, okrivljujući za slaba očekivanja skroman globalni privredni rast i međunarodne krize. Berlin je prethodno za 2014. i 2015. prognozirao rast od 2 odnosno 1,8 odsto.

Merkelova je poručila da je nemačka prirveda stabilna, ali da su međunarodna žarišta, poput onog u Ukrajini zbog kog su Rusiji nametnute sankcije, pogodila neke nemačke firme i dovela do neizvesne poslovne klime.

Nemačka iduće godine planira da uravnoteži budžet, ali kancelarka napominje da investicije koje su neophodne neće doći kroz novo zaduživanje, već kroz privlačenje investicija iz privatnog sektora.