Mihajlović: Brza, laka i jeftina legalizacija objekata

Biznis 14. sep 201508:17 > 08:20
Tanjug/Jaroslav Pap

Bespravno sazidani objekti biće legalizovani po ceni nižoj i do 130 puta, a šansu da ozakone svoje kvadrate imaće i oni vlasnici koji do sada nisu podneli zahtev za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole, izjavila je potpredsednica vlade Srbije, Zorana Mihajlović.

Vlasnicima će, uz prijavu, biti potrebna samo dva dokumenta – izveštaj zatečenog stanja i dokaz o svojini, dodala je Mihajlović za „Večernje novosti“.

Ona je rekla i da je reč o novim rešenjima za legalizaciju bespravno sazidanih zdanja, koja bi Skupština mogla da usvoji već u oktobru.

„U Srbiji danas ima ukupno 1.476.433 nelegalnih objekata, što je 30 odsto ukupnog broja izgrađenih zdanja. Takvo stanje je neodrživo, crta mora da se povuče i zato smo pripremili novi zakon o ozakonjenju. Ali, za razliku od dosadašnjih, ovaj zakon će omogućiti svima da brzo, lako i jeftino ozakone imovinu“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da oni koji su već podneli zahtev, a reč je o 771.000 objekata, neće morati da podnose nove, već će, ukoliko imaju potrebna, već priložena dokumenta, platiti taksu u zavisnosti od kvadrature i namene objekata, a nakon toga, imovina će biti upisana u svojinsku evidenciju.

Na konstataciju da za polovinu nelegalnih objekata nisu podneti zahtevi, Mihajlović je odgovorila: „Za njih, odnosno za vlasnike oko 700.000 objekata važiće takođe jednostavna procedura. Moraće da pribave samo dva dokumenta – izveštaj zatečenog stanja objekta s elaboratom geodetskih radova, kao i dokaz o pravu svojine.“

Upitana koliko će po novim pravilima koštati legalizacija, Mihajlovićeva je rekla da je teško govoriti o konkretnim ciframa, jer je reč o predlogu zakona koji treba da prođe javnu raspravu i, kako se nada, biti usvojen u oktobru u Skupštini.

„Ali, ako su do sada troškovi za legalizaciju stana od 50 kvadrata u Beogradu oko 13.000 evra, po novom zakonu biće i do 130 puta manji“, najavila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da objekti građeni na klizištima, javnim površinama, zaštićenim zonama i mestima kao što su nacionalni parkovi, neće biti legalizovana, već srušena.