Vujović: Sa MMF-om i o smanjenju plata u javnim preduzećima

Biznis 05. nov 201400:30 > 00:39
Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom razgovara o programu koji prvi put uključuje 12 javnih preduzeća za koja će biti određeni svi kriterijumi koji će morati da se prate, a jedan od njih je i smanjenje plata.

„Da ne nabrajam sve po redu, ali to su ‘Telekom’, ‘Železnice’, EMS, EPS, ‘Pošte’, ‘Putevi Srbije’, ‘Srbijavode'“, izjavio je Vujović gostujući na RTS-u.

„Za neka je rešenje privatizacija ili delimična privatizacija, a ‘Telekom’ je kandidat za to. Za neke je pitanje samo pravna i upravljačka reorganizacija. Za neka je rešenje davanje u koncesiju. Umesto što se mučimo sa tim, objediniti ‘Koridore’ i ‘Puteve Srbije’ u jednu koncesiju i zaraditi na tome i imati fantastične usluge koje će biti svima od koristi“, precizirao je ministar.

Vujović je rekao da su procene da „Telekomu“ treba strateški parnter ili prodaja i da će Vlada sigurno tražiti savetnika za tu prodaju pošto ćemo, kako je rekao, „bez prodaje teško iz sopstvenih sredstava da održavamo tu tehnološku trku koja je vrlo oštra u svetu“.

„Mislim da možemo da dobijemo dobar prihod od privatizacije Telekoma“, rekao je ministar.

Vujović: EPS treba da iskoristi resurse koje ima

Govoreći o EPS-u, on je rekao da to preduzeće ne bi trebalo da se privatizuje po delovima, već da privuče stranu dokapitalizaciju.

„Da EPS iskoristi resurse koje ima, da iskoristi činjenicu da ima ogromne rezerve uglja koje nećemo moći da koristimo u punom iznosu kada postanemo članovi EU i da se sada to koristi da bi se proizvodila struja i izvozom struje finansirale te investicije“; naveo je on.