Dva najveća proizvođača piva uskoro udružuju snage?

Biznis 16. sep 201516:53 > 17:21
Freeimages/bretz

Dva najveća proizvođača piva na svetu mogla bi uskoro udružiti snage pošto je Anhojzer-Buš (Anheuser-Busć InBev), vlasnik Badvajzera (Budweiser) i Beksa (Beck's), saopštio danas da je izneo ponudu za preuzimanje Sabmilera (SABMiller Plc), vlasnika Milera i (Miller Genuine Draft) i Grolša (Grolsch).

Mada nije bilo detalja ponude, akcije Sabmilera su porasle 22 odsto posle objavljivanje vesti, što ukazuje da investitori očekuju da se u sporazumu ta kompanija vrednuje na oko 90 milijardi dolara. Akcije AB InBeva su porasle za sedam odsto.

Nova kompanija imala bi tržišnu vrednost oko 275 milijardi dolara i bila bi daleko najveći proizvođač piva na svetu, zbog čega bi vlasti u nekim zemljama mogle reagovati pošto dogovor može ugušiti konkurenciju i povećati cene piva.

„Namera AB InBev je da radi s bordom Sabmilera ka preporučenoj transakciji. Nije izvesno da će ovaj pristup rezultirati ponudom ili sporazumom“, navela je u saopštenju ta kompanija sa sedpštem u Velikoj Britaniji.

Sab miler je postao drugi najveći proizvođač piva 2002. kada je kompanija Sautafrikan brueris (South African Breweries) preuzeo Miler bruing (Miller Brewing Co) sa sedištem u SAD. Ta kompanija sa sedištem u Londonu je saopštila da će ispitati predlog.

AB InBev je stvoren 2009. kada je brazilsko-belgijska kompanija InBev kupila američki Anhojzer Buš (Anheuser Busch Cos).