Šteta od zatvaranja prelaza barem 21 milion evra dnevno

Biznis 20. sep 201516:10 > 16:14
N1/arhiva

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Bojan Đurić izjavio je da kroz punktove na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci dnevno pređe robe u vrednosti od 21 milion evra i da svaki dan zatvaranja granica potencijalno nosi toliku štetu za sve kompanije koje koriste te prelaze za prevoz svoje robe.

„Teško je izmeriti direktnu štetu. Ona postoji zbog ovih nekoliko dana kada prometa nije bilo ili je bio značajno redukovan. U 2015. godini, u normalnim okolnostima, preko punktova na Horgošu i Batrovcima, u proseku prođe dnevno robe u vrednosti od 21 milion evra“, rekao je Đurić.

On kaže da direktna šteta nije tolika jer je deo te robe nalazio neke druge načine i prolazio dalje. Upitan postoji li mogućnost da, ukoliko granični prelazi ka Hrvatskoj i Mađarskoj usled izbegličke krize do daljnjeg budu zatvoreni, špediteri budu morali da robu prevoze nekim drugim rutama, on kaže da ne bi trebalo da bude masovnog prelaska na neke druge alternativne pravce.

„Situacija jeste rovita i biće još neko vreme, ali u logističkom smislu je veliki problem da kompanije planiraju transport svoje robe. Ukoliko se situacija relativno brzo stabilizuje, neće biti masovnog prelaska na neke druge alternativne pravce. To bi otvarilo i neke druge tehničke i tehnološke probleme“, istakao je on.