Blokada Železnicama nanela štetu od 10 miliona dinara

Ekonomija 05. nov 201417:30 > 17:34
Tanjug/Dušan Aničić

Železnice Srbije su pretrpele štetu od oko 10 miliona dinara zbog otkazivanja brojnih međunarodnih i lokalnih putničkih vozova usled blokade pruge u stanici Beograd koju od 2. novembra neprekidno sprovode radnici "Nege kola", saopštile su srpske železnice.

Drugi put danas radnici preduzeća „Nega kola“ su nešto posle 11 sati blokirali koloseke Glavne železničke stanice Beograd onemogućivši da vozovi dolaze u stanicu i polaze po redu vožnje, navodi se u saopštenju.

Od 3.novembra blokirana je i tehničko-putnička stanica Zemun, zbog čega je onemogućen pregled i čišćenje elektromotornih garnitura koje se koriste za saobraćaj BG vozova i vozova iz unutrašnjeg saobraćaja. U blokadi su četiri elektromotorne garniture, četiri elektro lokomotive, dve dizel lokomotive i oko 30 putničkih kola.

Zbog takvog stanja otkazani su međunarodni putnički voz 272 „Avala“, na relaciji Beograd – Prag, i voz 293 na relaciji Beograd – Sofija, a svakodnevno kasni i međunarodni voz 414 na relaciji Beograd-Cirih.

U lokalnom putničkom saobraćaju otkazani su vozovi Požarevac – Smederevo i Smederevo – Lapovo, dok pojedini vozovi saobraćaju samo sa po jednim putničkim vagonom.

Stručne službe srpskih železnica nastoje da u takvim okolnostima organizuju saobraćaj vozova za prevoz putnika u skladu sa mogućnostima, a nastavak blokade dovodi u pitanje održavanje saobraćaja po redu vožnje, odnosno uslovljava veća kašnjenja i otkazivanja vozova.

Železnice Srbije su upitile izvinjenje putnicima i korisnicima usluga zbog neprijatnosti kojima su izloženi zbog blokade železničkog saobraćaja, navedeno je u saopštenju.