Država bez sluha za inovatore

Biznis 25. sep 201520:00 > 20:30
N1

Ferocement, građevinski materijal koji omogućava jeftinu, energetski efiksanu, brzu i ekološku gradnju, nazvan je revolucionarnim kada ga je javnosti pre skoro 10 godina, predstavio njegov tvorac, inženjer Milenko Milinković. Od tada proizvod se sporo probija i u Srbiji i u inostranstvu.

Milinković za N1 kaže da je od materijala koji koristeći solarnu i geotermalnu energiju troši 8 puta manje energije nego konvencionalna gradnja, u Srbiji izgrađeno sedam objekata, sportskih hala, ali da je gradnja nove dve zastala kada su mu iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja rekli da prema zakonu o javnim nabavkama, njegovo rešenje za gradnju ne može da bude prihvaćeno, jer kao autor nema konkurenciju.

Kako kaže, u celom svetu, države podržavaju ovakva inovativna rešenja kao pokretače razvoja, ali se ovde nerazumevanjem zakona ili njegovim lođim tumačenjem, sprečava primena jefitnije i kvalitetnije gradnje.

Objekti napravljeni od ferocementa otporniji su na potrese i požare, a za kvadrat gradnje sportske hale potrebno je ko 500 evra, dok se podizanje objekta traje 120 dana.

Milinković kaže i da je jedinu podrđku dobio od Fonda za inovacije i da se nada da će njegovo rešenje u građevinarstvu biti više primenjivano u narednom periodu kada tokom usklađivanja sa EU u sferi zaštite životne sredine i energetske efiskanosti.