Adresa fabrike iz Malog Zvornika „preseljena“ u Beograd – računi u blokadi, mašine založene

Ekonomija 16. jan 202421:10 2 komentara
N1/ Ilustracija

Preduzeće "Kayra textile", čija fabrika u Malom Zvorniku je (privremeno) zatvorena, promenila je sedište i u zvaničan registar APR upisala novu adresu - na Vračaru, u Beogradu. Računi firme su već pola godine u višemilionskoj blokadi, a poreznici su, zbog nenaplaćenih potraživanja, stavili pod zalogu šivaće mašine, pegle i drugu opremu ove fabrike.

Iz Malog Zvornika na beogradski Južni bulevar.

Preduzeće „Kayra textile“, u vlasništvu Berata Išašira, koje je, prema navodima Nova.rs zatvorilo fabričku kapiju u Malom Zvorniku neisplativši radnicima poslednje tri plate, promenilo je sedište, a time i poslovno ime – sada se vodi na adresi u Južnom bulevaru u beogradskoj opštini Vračar.

APR

Portal Nova.rs je objavio da je fabrika tekstila „Kayra textile DOO“, koja je u Malom Zvorniku poslovala četiri godine, ispraznila „preko noći“ svoje prostorije. Radnici tvrde da su oštećeni, jer nisu primili poslednje tri plate. A, nekima od njih su kao kompenzacija, prema navodima ovog portala ponuđene roba i šivaće mašine.

Preduzeće „Kayra textile“ je, nakon tog teksta navelo da fabrika „nije zatvorena, već da je privremeno u obustavi rada„, tvrdeći da će rad biti nastavljen u aprilu ove godine.

Međutim, preduzeće „Kayra textile“ je, prema podacima Narodne banke Srbije u blokadi 181 dan.

Iznos potraživanja u prinudnoj naplati na dan 16. januar 2024. godine, dostigao je 14.631.372,43 dinar.

I da su nekim radnicima nuđeno na ime kompenzacije šivaće mašine umesto zaostalih plata to bi treško bilo ostvarivo, pošto su poreznici na ime duga već popisali opremu i pod zalogu, između ostalog stavili i – 107 mašina za šivenje.

Šta je sve pod zalogom za garanciju otplate duga

Preduzeće „Kayra textile“ je, pred Novu godinu, pod zalogu stavilo 26 predmeta.

Tačnije, Poreska uprava Srbije je naložila APR da pod zalogu stavi 26 vrsta pokretnih stvari u vlasništvu ove fabrike, kako bi obezbedila potraživanja u vrednosti od 4.158.125,16 dinara, koja su na plaćanje dospela još krajem novembra 2023.

Pod zalogom su laserski  štampač, mobilni telefon ajfon 12, zatim 107 raznih mašina za šivernje, četiri mašine za čišćenje konca, devet pegli, tri stola za peglanje, kompresor za pranje podova.

Mesec dana pre toga, u novembru, Poreska uprava je popisala i stavila zalogu i na automobil BMW X5, na ime obezbeđenja potraživanja od 2.903.419,66 miliona dinara.

Promena imena

Inače, preduzeće „Kayra textile“ osnovano je 2019. godine pod imenom Majdenim doo Mali Zvornik (Maydenim), u vlasništvu Berata Išašira.

Naredne 2020. godine u vlasništvo su upisana, pored državljanina Srbije Berata Išašira, još troje državljana Turske.

Iste godine promenjena je i pretežna delatnost – sa nespecijalizovane trgovine na veliko u proizvodnju ostale odeće.

Naredne, 2021. godine u martu mesecu,  Berat Išašir ponovo postaje jedini vlasnik ovog preduzeća.

U julu 2021. godine preduzeće menja ime u „Kayra Textile“, a početkom ove godine i – sedište.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare