Advokat Siniše Malog dobio posao za EXPO 2027

Ekonomija 28. maj 202411:23 60 komentara
Tanjug/ Jadranka Ilić

Advokat Igor Isailović iz Beograda, koji je sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim ali i drugim biznismenima povezanim sa Srpskom naprednom strankom, dobio je ugovor vredan više od 14 miliona dinara za pravne usluge koje će pružiti u realizaciji projekta EXPO 2027.

Kako je objavljeno na portalu javnih nabavki, usluga pružanja advokatske usluge bila je procenjena na 12 miliona dinara bez PDV-a, a Isailović je dobio posao pošto je njegova ponuda bila najniža i iznosila je 60 hiljada dinara manje od procenjene vrednosti.

Kada se na to doda i PDV, ovaj advokat će za pružanje svojih pravnih usluga s državom, odnosno privrednim društvom EXPO 2027 d.o.o. Beograd, sklopiti ugovor u vrednosti od 14, 328 miliona dinara.

Tender je na portalu javnih nabaki objavljen 8. maja, prvog radnog dana posle uskršnjih praznika, a odluka o dodeli ugovora Isailoviću je objavljena u utorak, 28. maja.

U trci za posao vredan više od 122 hiljade evra učestvovala su još dvojica advokata, ali su obojica dala ponude koje su bile iznad procenjene vrednosti posla – 12, 6 miliona i 13,2 miliona dinara bez PDV-a.

Ko je Igor Isailović?

Isailović se u javnosti spominjao i 2020. godine kada je prodavana kula „Beograđanka“, s čijim kupcima, firmom „Marera Properties“ je sarađivao.

U vezu sa Malim dovela ga je bivša supruga ministra finansija, koja je za KRIK 2017. godine ispričala kako su Mali i Isailović došli na ideju da pred Agencijom za borbu protiv korupcije opravdaju poreklo novca, konkretno 95.000 evra.

„Siniša i njegov advokat Igor Isailović došli su na ideju da prikažu da sam posle smrti oca pronašla novac koji sam potom koristila za svakodnevne potrebe. Stigla mi je poruka od Isailovića: ’Marija, treba da potpišeš izjavu za Agenciju za borbu protiv korupcije’. Rekla sam: ’Ne dolazi u obzir, ne želim da radim takve stvari’. Imam tu prepisku sa njim“, govorila je 2017. Marija Mali.

Za Isailovića je ispričala da je najbliži saradnik tadašnjeg gradonačelnika Beograda, a sada ministra finansija.

„Igor je radio kao advokat u ʼGrand kafiʼ i tamo su se upoznali kada je Siniša bio zadužen za pregovore o prodaji te firme. Isailović je tada bio na početku karijere i Siniša ga je uzeo pod svoje i naučio poslu. Isailović je potom izašao iz grupe advokata sa kojima je radio i osnovao svoju firmu. Od tada ne postoji nijedan posao koji je Siniša ikad uradio, a da on nije učestvovao“, rekla je bivša supruga Siniše Malog za KRIK.

Advokatska kancelarija „Isailović & Partners“ bavi se korporativnim pravom i pružanjem usluga savetovanja.

KRIK je 2020. pisao da je ovaj beogradski advokat bio i poslovni partner nekadašnje premijerke, a sada predsednice Narodne Skupštine Ane Brnabić. Prema navodima ovog portala, na listi njegovih klijenata su i kum predsednika države Nikola Petrović, biznismen sa Kosova i lice sa poternice Zvonko Veselinović, ali i Srđan Milovanović koji je kupio televizije Prva i B92, kao i Boban Rajić, kupac Večernjih novosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare