Aerodromski scenario: Da li Niška Banja ide na prodaju?

Ekonomija 25. feb 202410:15 24 komentara

Više od 5.000 kvadrata ispod rehabilitacionog centra "Radon" pri Institutu "Niška Banja", neće više biti u gradskom, već u republičkom vlasništvu. Transakcija bez naknade, podseća na onu kada su imovina i upravljanje aerodromom predati Vladi Srbije. Opravdanje tada - otplata duga lokalne samouprave. Sada opravdanja nema, samo tvrdnje opozicije da i Niška Banja ide na prodaju.

„Ako zemlja ispod instituta promeni vlasnika, novi vlasnik – ne više grad, već republika Srbija – moći će da ulaže lakše“, pojašnjava većnik iz Niša novonastalu situaciju.

Promena vlasništva nad zemljištem ispod „Radona“ nije priprema za prodaju – kao nekada Kuršumlijske banje, uverava ovaj predstavnik vlasti.

„Ne možete staviti sve to u jedan koš i računati da će to ići u drugom pravcu ali svakako, to su odluke koje se donose na vrhu republike. Ja u te odluke nikako ne sumnjam“, kaže Miroslav Đokić, većnik iz Niša.

U sve to sumnja opozicija koja se, kao i većnik, ne seća kada je konverzija zemljišta bila u obrnutom smeru.

„Šta je to što je Republika u poslednjih 12 godina ustupila besplatno Nišu, a znamo šta nam je uzela“, kaže Jelena Milošević, iz Stranke slobode i pravde.

Aerodrom. Svakog puta kada se spomene prebacivanje vlasništva nad nečim iz gradskog u republičko i odlučivanje o tome – u Beogradu, u gradu na Nišavi pale se svi mogući alarmi. Jer je preuzimanjem niškog aerodroma od strane Vlade Srbije, njegov napredak postao ograničen, kako ne bi bio ugrožen dogovor sa koncesionarom beogradskog aerodroma o zaštiti od konkurencije.

I po pitanju Niške Banje, linije su pocrvenele.

N1

Ustupanjem zemljišta direktnom pogodbom i bez naknade – nejasno je šta se postiže, zato što je Republika i do sada mogla da ulaže i ulagala je u Institut „Niška Banja“.

Gradonačelnica Niša, međutim, kao da to ne zna, pa tvrdi da je rešenje „u skladu sa idejom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da država uloži novac u razvoj Niške Banje“, inače jedne od pet gradskih opština, jer joj je „pomoć neophodna“. Iako lokalna vlast insistira da sve ovo sa privatizacijom Niške Banje veze nema, predsednik Srbije je pre tačno godinu preostale neprivatizovane banje – nudio novopečenom vlasniku Kuršumlijske banje, uticajnom naprednjaku i biznismenu Radovanu Raičeviću.

„Sada radimo sa 24, 25 banja koje su ostale u Srbiji. Da vidimo, nema smisla da mi to držimo, pravimo gubitke. Bolje da damo ljudima koji umeju da upravljaju. I da damo – da kupe ljudi koji umeju da upravljaju, a mi da ubiramo poreze i sve drugo. Tako da razmisliš ti za još neku banju“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u Kuršumlijskoj Banji u februaru 2023.

Možda je već razmislio – da li Radovan iz Kuršumlije ili neki drugi domaćin – kako ih Vučić sve često naziva.

„Podsetiću da je zgrada bila u vlasništvu fonda za PIO, onda je PIO prebacio to vlasništvo na republiku, te da je samim ustupanjem vlasništva nad parcelom – zaokružen taj krug“, smatra Jelena Milošević, iz Stranke slobode i pravde.

Tako da bi, potencijalno, onome ko reši da Nišku Banju kupi, vlasnički sve bilo čisto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare