Aleksić: Ministarstvo krije koliko država duguje poljoprivrednicima

Biznis 23. jan 202314:562 komentara
Izvor: Shutterstock

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da Ministarstvo poljoprivrede krije koliko država duguje poljoprivrednicima za podsticaje za prethodne godine i da će možda i polovina od 70 milijardi dinara predviđenih za ovogodišnje podsticaje otići na isplatu dugova, što će dodatno pogoršati već veoma teško stanje.

„Najveći problem je novac i ljudi odlaze sa sela jer od svog rada ne mogu normalno da žive, a država ne isplaćuje redovno svoje obaveze prema seljacima“, rekao je Aleksić na sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu, saopštila je Narodna.

Pročitajte još:

Aleksić je podsetio da je od ministarstva pre nekoliko meseci tražio da objavi tačan iznos dugova poljoprivrednicima za podsticaje, ali da do danas nije dobio odgovor.

„Nebriga države i nedostatak strategije doveli su do toga da je danas, prema popisu, u Srbiji broj poljoprivrednih gazdinstava od 2012. godine smanjen za više od 70.000, bilo ih je 628.000, a sada ih je nešto više od 500.000, dok je tek svaki 14. nosilac gazdinstva mlađi od 40 godina“, rekao je Aleksić.

Aleksić, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u Trsteniku, istakao da je stanje u poljoprivredi lošije iz godine u godinu i da vlast „nije ništa uradila u prethodnih 10 godina“.

On je naveo da je broj muznih krava u poslednjih 10 godina spao sa milion na svega 400.000, da je zbog toga u prva tri kvartala prošle godine uvezeno 7.077 tona mleka u prahu u vrednosti od 28 miliona evra, a 17,7 miliona evra je potrošeno za uvoz mleka iz Poljske i drugih država.

Aleksić je dodao da je 2019. godine uvezeno mesa u vrednosti od 98 miliona evra, 2020. godine za 102 miliona evra, a 2021. godine za 109 miliona, a u prvih devet meseci prošle godine uvezeno je mesa za 132 miliona evra.

„Subvencije u Srbiji iznose u proseku između 35 i 40 evra po hektaru, dok u EU i do 900 evra po hektaru. U Srbiji se prosečno po hektaru proizvede u vrednosti od 1.000 evra, a u Holandiji je to 17.000 evra, iako Holandija ima milion i po hektara obradive površine, koliko i samo u Vojvodini“, rekao je Aleksić.

On je naveo da je potrebno uvođenje sistema e-Agrar, ali da je za to određen neprimenjivo kratak rok, jer je nemoguće za tri meseca naterati poljoprivrednike od kojih mnogi nemaju ni mobilni telefon da se do aprila upišu u e-Agrar.

Aleksić je dodao da je Slovenija godinama uvodila sistem e-Agrar, a da Srbija planira da ga uvede za tri meseca, što je „potpuno nerealno“.

Komentari

Vaš komentar