Altiparmakov: EPS više nije rizik – on je trošak i biće to još neko vreme

Biznis 08. nov 202214:26 11 komentara

Fiskalni savet naveo je u oceni rebalansa budžeta za ovu godinu da su gubici Elektroprivrede Srbije i Srbijagasa već koštali budžet oko dve milijarde evra i da je izvesno da će se ti rashodi nastaviti i u 2023. Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, ističe da u rebalansu ne mogu jasno da se vide troškovi za energetska preduzeća, ali da je jasno da EPS više nije rizik, već - trošak. "EPS je bio rizik kada je Fiskalni savet godinama upozoravao na potencijalni problem po budžet i ekonomiju. Sada je EPS trošak", istakao je Altiparmakov.

„Već par godina imamo nedovoljno transparentan budžet. Mi jesmo videli u budžetu 1,2 milijarde evra budžetskih pozajmica i indirektno smo zaključili da se radi o pozajmicama energetskim preduzećima, iako to ne piše eksplicitno. Veoma je važno istaći da ne piše jasno kom energetskom preduzeću i za koje svrhe je utrošen novac“, kaže Altiparmakov pojašnjavajući da se pod energetskim preduzećima podrazumeva EPS i Srbijagas.

Pročitajte još:

Ova dva preduzeća su, dodaje, u dosta različitoj poziciji i različiti su uzroci problema.

„Srbijagas je daleko od idealnog preduzeća, ali su njegovi problemi dominantno posledica međunarodnih problema – Srbijagas kao preprodavac je osuđen na gubitke jer postoji politička odluka da se subvencioniše cena gasa. Srbijagasu nismo mogli ne znam šta da zamerimo – nema dosta skladišnog prostora, ali smo sad čuli i da je bilo želje, ali nije bilo volje s ruske strane“, ističe Altiparmakov.

EPS je, međutim, kako kaže – druga priča.

„EPS, s druge strane, nije posledica – on je uzrok. A, uzrok je jako loše poslovanje EPS u poslednjih šest, sedam godina. Fiskalni savet je imao o tome detaljne analize – videli smo da je EPS veliki rizik i potencijalni problem i za budžet i za srpsku ekonomiju“, kaže Altiparmakov.

To se, na žalost, nije rešavalo.

„I ta implozija sistema se desila u najgorem mogućem momentu – kada imamo svetske cene energenata na vrhuncu i to nas sada jako puno košta. Sam EPS je, otkad su se desile te havarije prošle jeseni, napravio gubitke od blizu milijardu evra, najviše zbog uvoza skupe struje. EPS će nastaviti da pravi gubitke i ove zime i naredne godine, jer to neće moći tako brzo da se sanira pošto su se problemi akumulirali  godinama“, ukazao je on.

EPS više, kako ističe – nije rizik.

„EPS više nije rizik – on je to bio 2016, 2017. i 2019. godine kada je Fiskalni savet pisao o njemu. Sada je EPS trošak, samo što se to još uvek ne vidi jasno, i  biće to još neko vreme. Veoma grubo, za energetska preduzeća – prvenstveno EPS i poskupljenje gasa, od prošle jeseni do sada platili smo dve mlijarde evra i to je nešto što će se nastaviti – nadamo se ne u ovom obimu, ali će svakako biti neophodna neka sredstva i sledeće godine. A to ćemo, kao i do sada, pokriti – novim zaduživanjem“, navodi on.

Sredstva koja sada dajemo EPS-u i Srbijagasu nećemo, kaže, moći da dajemo na unarpeđenje obrazovanja „koje je jako loše i zapostavljeno, kao i na neke druge vitalne funkcije“.

„To je, nažalost, problem koji se pomalja bezmalo već čitavu deceniju – nije bilo adekvatne reakcije ni vlade, ni Svetske banke i sada smo došli tu gde jesmo“, istakao je Nikola Altiparmakov. 

Komentari (11)

Vidi sve komentare